Izrael – krajina mnohých tvárí

Izrael

S troškou zjednodušenia možno povedať, že existujú dve hlavné skupiny dovolenkárov – do prvej patria tí, ktorí na dovolenke bezstarostne oddychujú, do druhej tí, ktorí preferujú aktívne, poznávacie dovolenky či rôzne športové aktivity. Aktívnym dovolenkárom sa koncom júna otvorila ďalšia a veľmi atraktívna možnosť trávenia dovolenky – nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air otvorila pravidelnú linku, spájajúcu dva razy týždenne Košice s izraelským mestom Tel Aviv.

Izrael

Izrael je priam presýtený miestami a pamiatkami, súvisiacimi najmä s históriou i prítomnosťou troch hlavných monoteistických náboženstiev na svete – judaizmu, kresťanstva a islamu. Nemáme tu priestor na podrobnejší opis toho, čo sme v Izraeli videli, tak aspoň čo-to predstavíme fotoreportážou. Pridáme však niekoľko základných informácií, ktoré pre návštevníkov Izraela môžu byť užitočné.

Na vstup do Izraela nie je potrebné mať vízum, ale pripravte sa na dôkladnú vstupnú kontrolu – zámerne sme ju nenazvali pasovou kontrolou, pretože jej súčasťou sú aj rôzne otázky, týkajúce sa napríklad účelu vašej cesty, spolucestujúcich, koho v krajine mienite navštíviť a či máte v Izraeli zabezpečené ubytovanie. Aj keď sa vám niektoré otázky budú zdať takpovediac zvláštne, treba na ne pokojne odpovedať. Snáď dobrou radou je, že ak vôbec neviete žiaden cudzí jazyk, mali by ste sa do krajiny vybrať s niekým, kto ho aspoň čiastočne ovláda (najlepšie angličtinu). Izraelskou menou je nový šekel, pričom najvýhodnejším spôsobom „získania“ šekelov sa nám ukázal byť výber medzinárodnou platobnou kartou z bankomatu.

Izrael turistické pamiatkyPotenciálnych návštevníkov Izraela určite zaujíma, ako je to z bezpečnosťou v Izraeli. Na to nevieme dať inú odpoveď než to, že počas celého pobytu v Izraeli sme sa cítili úplne bezpečne, a to aj v úzkych uličkách arabskej, židovskej či kresťanskej časti starého Jeruzalema. Na plážovej promenáde v Tel Avive, lemovanej radom moderných výškových hotelov, panuje kozmopolitná, uvoľnená atmosféra.

Keď sa do Izraela vydáte ako individuálny turista resp. ako skupina turistov a budete odkázaní stravovať sa sami, nie je to žiaden problém. Vo všetkých mestách nájdete aj reštaurácie, ponúkajúce aj bežnú európsku stravu, ale treba ochutnať aj niečo z domácich špecialít –napríklad tradičné arabské jedlá falafel i hummus, ktorých základom je cícer.

Lietadlo z Košíc vás privezie do Tel Avivu a podľa našej mienky je vhodné v tomto meste sa ubytovať a odtiaľ podnikať výlety do iných miest. Viaceré cestovné kancelárie ponúkajú jednodňové zájazdy do Jeruzalema, Betlehema, Hebronu, Nazareta, ku Galilejskému jazeru, k pevnosti Masada či k Mŕtvemu moru. Účasť na týchto zájazdoch si však vyžaduje znalosť jazyka, v ktorom sprievodca poskytuje výklad (obvykle je to angličtina). Za oveľa pružnejšiu – a aj lacnejšiu – alternatívu považujeme individuálne cestovanie.

Izrael pobrežieZ Tel Avivu sa často jazdiacimi autobusmi dostanete na autobusovú stanicu v Jeruzaleme a odtiaľ modernou električkou až k hradbám Starého Mesta, ktoré zaberá približne jeden kilometer štvorcový a dá sa v ňom pomerne dobre orientovať. Vlakom sa pohodlne dostanete do prístavného mesta Haifa, ktoré je celosvetovým centrom bahájskej viery – hlavnou turistickou atrakciou tohto mesta sú nádherné terasovité bahájske záhrady. Jeden deň sme venovali prehliadke kozmopolitného Tel Avivu a s ním  spojeného mesta Jaffa ktoré je jedným z najstarších miest na svete. Treba pripomenúť, že ak si na let z Tel Avivu do Košíc zvolíte sobotu, treba rátať s tým, že v sobotu je v Izraeli deň pracovného pokoja (sabat), a verejná doprava nejazdí, takže na cestu na letisko si treba včas objednať taxík.

Mimochodom, pri návšteve Jeruzalemu nezabudnite do škáry v Západnom múre, nazývanom aj Múr nárekov, vložiť svoju na kúsku papiera napísanú modlitbu či prosbu k Bohu – a dúfajte, že sa vám vaše želanie splní. Možno si zaželáte, aby ste sa do Izraela, krajiny mnohých tvárí, ešte vrátili.

Autor a foto: Rado Mlýnek