Nové vládne špeciály

Hneď na úvod treba spomenúť, že titulok je takpovediac slangový – reč bude o nových prírastkoch do flotily Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR, ktorý zabezpečuje leteckú prepravu ústavných a vládnych činiteľov našej republiky. Táto preprava sa uskutočňuje lietadlami, pre ktoré „zľudovel“ výraz vládne špeciály (mimochodom, takéto označenie na svojej oficiálnej stránke použilo aj MV SR). Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky až do polovice minulého roka slúžili na túto prepravu už obstarožné lietadlá sovietskej výroby, konkrétne dve trojmotorové lietadlá Tupolev Tu-154 a dve menšie dvojmotorové lietadlá typu Jak-40. Tieto lietadlá sú postupne nahradzované modernejšími strojmi – ide o dva Airbusy A319 a dve menšie lietadlá typu Fokker 100.

Vládne špeciály_Fokker 100 OM-BYC Slovak rep.

Prvým novým prírastkom vo flotile Leteckého útvaru Ministerstva vnútra je lietadlo s úplným typovým označením Airbus A319-115X (CJ), ktoré nesie slovenskú poznávaciu značku OM-BYA. Náš prvý vládny Airbus má výrobné číslo 2550 a svoj prvý let uskutočnil 15. septembra 2005 s nemeckou poznávacou značkou D-AVYH (finálna montáž typu A319 sa vykonáva v závode firmy Airbus v Hamburgu). Dňa 27. septembra 2005 si lietadlo prevzala spoločnosť Twinjet, ktorá ho prevádzkovala pre kuvajtskú investičnú firmu Kharafi Group. Do slovenských služieb bolo lietadlo zaradené 14. júna 2016. Pri prevzatí malo lietadlo nalietaných 4 400 hodín a absolvovalo približne 1 300 pristátí.

Vládne špeciály_A319 OM-BYA approach

Doplnková skratka CJ v označení lietadla znamená, že ide o verziu Corporate Jet, čiže o firemné prúdové lietadlo s kabínou vybavenou špeciálne pre konkrétneho objednávateľa. Verzia CJ má prídavné palivové nádrže, takže jej dolet je až 9 000 kilometrov – to napríklad umožní lietadlu absolvovať bez medzipristátia let zo Slovenska na letiská na východnom pobreží USA.

Vládne špeciály_A319 OM-BYA Cokpit

Medzičasom pribudli do spomenutého leteckého útvaru dve lietadlá typu F100, ktoré sú výrobkom dnes už neexistujúcej holandskej firmy Fokker. Prvé z nich má registráciu OM-BYC a v našich službách je od 26. septembra 2016, druhé nesie registráciu OM-BYB a našim vládnym činiteľom slúži od 29. januára tohto roku. Lietadlo OM-BYC vykonalo svoj prvý let v novembri 1991 a v decembri bolo dodané spoločnosti American Airlines, neskôr lietalo pre niekoľko ďalších spoločností. Podobnú históriu má aj lietadlo OM-BYB, ktoré vykonalo prvý let 24. júna 1992. Naše nové vládne lietadlá majú na jednej strane trupu anglický nápis Slovak republic, na druhej Slovenská republika.

Autor/author & foto/photo: Rado Mlýnek