České aerolínie už 90 rokov lietajú na pravidelných linkách z Košíc

Letisko Košice a České aerolínie si tento rok pripomínajú 90 rokov od začatia pravidelnej leteckej dopravy do Košíc. Dňa 5. mája 1924 vtedajšie Československé štátne aerolínie vypravili prvý komerčný let na linke medzi Bratislavou a Košicami, ktorá nadväzovala na spoj medzi Prahou a Bratislavou. Československé štátne aerolínie tak po necelých 7 mesiacoch od vzniku spoločnosti naplnili svoj prvý cieľ – prepojiť východ a západ štátu leteckou transverzálou a zaistiť rýchle spojenie medzi jeho metropolami. Pri tejto príležitosti České aerolínie v júli otvorili na Letisku Košice fotografickú výstavu o histórii spoločnosti, ktorá bude cestujúcim prístupná až do konca roku 2014.

Historicky prvý let medzi Košicami a Bratislavou vykonalo legendárne lietadlo Aero A-14 Brandenburg. Let vtedy trval tri hodiny. V súčasnosti zvládnu lietadlá ATR 42 Českých aerolínií rovnakú trasu za necelú hodinku. Priame letecké spojenie Košíc s Prahou zaviedli Československé aerolínie od letnej sezóny roku 1955.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

České aerolínie, ktoré sú priamym nástupcom Československých aerolínií, si vlani v októbri pripomenuli 90. výročie založenia spoločnosti a začatia pravidelnej leteckej prepravy. Symbolicky práve v tejto dobe opäť zaviedli letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami a obnovili najstaršiu leteckú transverzálu na trase Praha-Bratislava-Košice a späť. Košice tak opäť získali letecké spojenie nielen s Bratislavou, ale aj viac frekvencií do Prahy, a tým aj lepšie spojenie do sveta. Od apríla český vlajkový dopravca pridal na linke ďalšie spoje a zvýšil frekvenciu spiatočných letov na 8 týždenne, vždy ráno a večer každý pondelok, stredu, štvrtok a piatok. Z Košíc do Prahy České aerolínie zároveň prevádzkujú aj priame lety bez medzipristátia v Bratislave. Celkovo z metropoly východu vybavujú až 21 spiatočných letov týždenne, v pracovných dňoch až 4 lety denne.

Výrazne lepšie napojenie oboch liniek z Košíc na ďalšie spoje operované Českými aerolíniami a ich partnermi z Prahy vám umožňuje zaletieť si z Košíc až do 41 destinácií s čakacou dobou na prestupe na Letisku Václava Havla Praha do maximálne 90 minút. V letnom letovom poriadku spoločnosti nájdete 18 nových destinácií v Ázii a Tichomorí a 24 bodov v Stredomorí, najmä v Grécku, Španielsku alebo Chorvátsku, ktoré České aerolínie ponúkajú v code-share spolupráci s partnermi. V tohtoročnej letnej letovej sezóne vás České aerolínie dopravia až do 126 destinácií v 50 krajinách sveta.

Doslova pred pár dňami uviedli České aerolínie novú službu Rail & Fly, ktorá cestujúcim umožňuje využívať spoje do všetkých železničných staníc Deutsche Bahn, teda do viac ako 5600 destinácií na území Nemecka, a to z letísk v Düsseldorfe, Frankfurte alebo Hamburgu, kam vás dopraví český vlajkový dopravca.