Zaleťte do EXPO 2015 Miláno

Existuje množstvo dôvodov na návštevu severotalianskej metropoly Miláno. Druhé najväčšie mesto Talianska ležiace v nížine je hlavným mestom regiónu Lombardia a zároveň je považované za ekonomické centrum krajiny, pretože sa tu nachádza najdôležitejšia burza v Taliansku. Samotné mesto má približne 1,3 milióna obyvateľov, no údaje o počte obyvateľov celej milánskej metropolitnej oblasti sa pohybujú od troch do sedem miliónov obyvateľov v závislosti na definovaní takejto oblasti.

Expo 2015 - logo

Miláno patrí do západoeurópskeho koridoru nazývaného Blue Banana (modrý banán) alebo bumerang, ktorý sa tiahne od severovýchodu Anglicka cez krajiny Beneluxu, západnú časť Nemecka a Švajčiarsko do severného Talianska a vyznačuje sa jednou z najväčších koncentrácií ľudí, financií a priemyslu na svete. V Miláne si môžete prezrieť mnohé historické stavby (napríklad slávnu katedrálu, druhú najväčšiu na svete) i umelecké diela (napríklad obraz Posledná večera od Leonarda da Vinci), zájsť si do opery La Scala či na futbalový zápas známeho klubu AC Milano, alebo len tak míňať peniaze v luxusných butikoch (Miláno je jednou zo svetových metropol módy). V šesťmesačnom období od 1. mája do 31. októbra tohto roka existuje pre návštevu Milána ešte jeden veľmi dobrý dôvod – svetová výstava EXPO 2015.

Na úvod možno spomenúť, že usporadúvanie svetových výstav sa deje pod egidou medzinárodnej inštitúcie s názvom Bureau International des Expositions (BIE, Medzinárodnú úrad pre výstavy), ktorého chartu podpísalo 163 krajín. Podľa BIE sa tzv. registrované svetové výstavy Expo môžu konať každých päť rokov (v rokoch končiacich číslicou 0 alebo 5), pričom medzi ne môžu byť vložené tzv. uznané medzinárodné výstavy. Obvykle tiež nesú názov Expo. O usporiadanie svetovej výstavy EXPO 2015 sa uchádzalo Miláno a turecký Izmir, a na generálnom zhromaždení BIE v marci 2008 bol za miesto konania hlasovaním zvolené Miláno (tam sa svetová výstava konala už v roku 1906).

Hlavnou témou či mottom tohtoročného expa je „feeding the planet, energy for life“, čo môžeme preložiť ako „Nasýtiť planétu, energia pre život“. Autormi celkovej koncepcie svetovej výstavy sú architekti J. Herzog, M. Rylander, R. Burdett, S. Boeri, and W. McDonough. Tí sa zaslúžili o vytvorenie kompaktného celku bez módnych architektonických výstrelkov, ale s rosiahlymi zelenými i vodnými plochami. Veľkú rolu v ich návrhu hrá vodný kanál, ktorý obopína celý výstavný areál. Ten sa nachádza na severozápad od Milána a zaberá celkovú plochu 1,1 štvorcového kilometra.

Na svetovej výstave sa predstavuje vyše 140 krajín (nie všetky majú vlastný pavilón), ktoré sa prezentujú svojimi najlepšími technológiami. Ponúkajú konkrétne odpovede na vitálnu potrebu, ktorá spočíva v zabezpečení zdravých a bezpečných potravín v dostatočnom množstve pre všetkých, s ohľadom na našu planétu a jej rovnováhy. Na expe sa zúčastňujú aj niektoré medzinárodné organizácie i niekoľko korporácií.

Počas trvania svetovej výstavy sa uskutoční niekoľko tisíc kultúrnych podujatí, výstav, koncertov, konferencií a workshopov. Slovenský pavilón na svetovej výstave je potiahnutý kobercom z umelej trávy a drevenými lamelami – tieto materiály prezentujú Slovensko ako krajinu zelene a lesov s energiou ukrytou v bohatstve vodných zdrojov. Mottom našej expozície je „Slovakia. Recharge yourself“, čo má evokovať Slovensko ako krajinu, kam si návštevníci môžu prísť „dobiť baterky“.

Ak sa chcete vybrať z Košíc do Milána (či už na EXPO alebo len na nákupy), môžete samozrejme cestovať autom, autobusom či vlakom. My vám však odporúčame oveľa pohodlnejšie a rýchlejšie cestovanie – priamy let z Košíc do Milána na palube Airbusu A320 spoločnosti WizzAir.

Autor: Rado Mlýnek
Foto: EXPO 2015

Expo 2015 - Slovakia

 

Expo 2015 - China