Sheffield – Mesto s neuveriteľným priemyselným dedičstvom

Zdroj: https://pixabay.com/sk/firth-súd-sheffield-anglicko-uk-385693/

Anglické mestá ako Sheffield, Birmingham alebo Bristol začínajú konkurovať silnému Londýnu. Dobré dopravné spojenie na hlavné mesto, porovnateľné pracovné príležitosti kombinované s vyššou kvalitou mestského života lákajú domov ľudí ako je Brendan Moffet, sheffieldský rodák, ktorý po rokoch profesionálneho života strávených v Londýne, našiel adekvátnu výzvu v rodnom meste.

Zdroj: https://pixabay.com/sk/sheffield-park-reflexie-jazero-444997/
Zdroj: pixabay.com

Moffett povedal: „Sheffield je mesto s neuveriteľným priemyselným dedičstvom. Na začiatku 20. storočia sa väčšina obyvateľov mesta podieľala na výrobe ocele, ďalšie tisícky sa zapojili do výroby po druhej svetovej vojne. V 60. a 70. rokoch sa situácia náhle zmenila a Sheffield vstúpil do postindustriálneho veku. Uzavrelo sa mnoho veľkých oceliarní a uhoľných baní. Sheffield strávil posledných 20 – 30 rokov prerodom a hľadaním novej identity. Ale bez toho, aby sme sa zbavili atribútov, ktoré robia naše mesto výnimočným. Značka Made in Sheffield môže byť použitá aj na iné výrobky mimo konvenčnej výroby ocele.“ Moffett je riaditeľom spoločnosti Marketing Sheffield, mestskej organizácie založenej pre podporu ekonomického rozvoja Sheffieldu. Spolu s ďalšími mestskými spoločnosťami ako Business Sheffield, Creative Sheffield alebo Visit Sheffield mesto adresne pracuje na ďalších nástrojoch pre podporu rozvoja mesta, so zreteľom na využitie kreatívneho priemyslu.

„V 80. a na začiatku 90. rokov, v období postindustriálneho zrútenia, začali severoanglické mestá hľadať nové riešenia a nápady. Sheffield začal investovať do infraštruktúry, snažil sa vytvoriť príležitosti pre nové odvetvia. Mnoho budov v centre bolo prenajatých za nízke, alebo žiadne nájomné, usídlili sa v nich hudobné štúdiá a tvorivé laboratóriá. Na začiatku bolo mnoho z týchto odvetví odsudzovaných, pretože neboli vnímané ako skutočné výrobné podniky, ktoré vyrábajú svoje produkty tvrdou a ťažkou prácou ako v 50. a 60. rokoch v oceliarniach a baniach. Vďaka vytvoreným podmienkam však začali tvorivé odvetvia prekvitať. Pomaly sa začali premieňať na ekonomických prispievateľov a nedávne štúdie našej ekonomickej stratégie ukazujú, že kreatívne a digitálne odvetvia tvoria 15 až 20 percent našej ekonomiky,“ dopĺňa riaditeľ Marketing Sheffield.

Sheffield sa za približne tri desaťročia premenil z priemyselného mesta na univerzitné a 65 000 vysokoškolákov tvorí približne 15 percent populácie 550 tisícového mesta. Oceliarenska história a pozícia veľkej metropoly v závetrí hlavného mesta sú základnými spoločnými menovateľmi Sheffieldu a Košíc. Sheffield môže byť pre Košice pozitívnym príkladom a inšpiráciou.

Autor: Mišo Hudák

Zdroj: https://pixabay.com/sk/firth-súd-sheffield-anglicko-uk-385693/
Zdroj: pixabay.com