Tri dni v Miláne

Historicky prvý let Košice – Miláno Bergamo síce meškal, ale slnečná a bezproblémová jazda nám všetko vynahradila. Navyše bolo lietadlo privítané farebnou vodnou bránou, ktorá potešila nielen najmenších pasažierov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADolce far niente

Na taliansky výlet sme mali dokopy tri júnové dni. Čo vidieť v Miláne turistovi napovie množstvo bedekrov. Ak však radi chodíte pešo, skúste túto trasu. Metrom sa dopravíte ku preslávenej katedrále Duomo. Budete očarení, no pozor na všadeprítomných dotieraých predajcov. Budú vám núkať lacné náramky a selfie paličky. Hneď vedľa katedrály nájdete luxusnú nákupnú pasáž Galleria Vittorio Emanuele II. Zastavte sa u Versaceho alebo sa aspoň trikrát otočte na mozaike býka. Pre šťastie. V tomto bode sa môžete vydať dvoma smermi, čo vás zavedú k veľkým mestským parkom. Po Via Dante sa dostanete na Piazza Castello, kde vás prekvapí hromadne kúpanie vo fontáne. Prejdete hradbami múzea Castello Sforzesco a ocitnete sa v najstaršom parku Sempione plnom jazierok. Ponúka aj občerstvenie, pouličné divadlo, basketbalové ihrisko. Ak si však chcete oddýchnuť od masy ľudí, dajte sa od Corso Vittorio Emanuele II. opačným smerom, a to po Corso Porta Venezia. Uličky plné značiek, ako Prada, Moschino či Dolce & Gabanna totiž zívajú prázdnotou, čo je v preplnenom Miláne celkom osviežujúce. Oddýchnete si v parku Giardini Pubblici v mene hesla sladké ničnerobenie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPovinne na Expo

Je naším šťastím, že Miláno práve tento rok do konca októbra hosťuje svetovú výstavu Expo. Zažijete na nej kopec príbehov a ochutnáte celý svet. Prehliadku odporúčame začať od konca – a to slovenským domom. Považujeme ho za jeden z najumeleckejšie poňatých. Špecifiká Slovenska ponúka v metaforách a netradičných inštaláciách. Takým je napríklad fujarovo-píšťalkový strom, obrie veľkonočné vajce s mnohými regionálnymi ornamentmi, sýpky s našimi domácimi plodinami v tvare tatranských vrchov. A pútavé sú aj panely s vynálezmi, ako ecocapsule, aeromobil, USB nabíjačka. Návštevníkov najviac zaujíma oculus, ktorým môžu virtuálne spoznať

8 regiónov a 24 miest na Slovensku. Zariadenie sa ovláda pohybom hlavy a ponúka panoramatický 3D obraz. Z ostatných pavilónov odporúčame Veľkú Britániu, pretože nás zaujala svojou myšlienkou spolupráce v podobe včelieho úľa. Brazília ponúka „opičiu dráhu“ pod ktorou sa rozprestiera prales. Nuž a nahliadnuť musíte aj do talianskej ulice, kde nájdete pavilóny z rôznych regiónov krajiny, ako aj neodolateľný dom vína.

Tri dni v metropole Lombardie ubehli prirýchlo. Možno si cestu zopakujeme, pretože výlet Košice – Miláno sa tento rok rozhodne oplatí.

Rozšírený článok nájdete v 13. čísle Zajtrajších novín.

Auto: Lucia Radzová
Foto: Martina Zacharová, Lucia Radzová

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA