Letná sezóna 2015 na letisku Košice druhou najúspešnejšou v histórii

Počas tohtoročnej letnej sezóny letisko Košice privítalo na charterových letoch spolu 112 872 cestujúcich, čo z nej robí druhú najúspešnejšiu sezónu v jeho histórii (hneď po vlaňajšej sezóne). V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2014 ide o šesťpercentný pokles, resp. pokles o 7 048 cestujúcich.

Hlavnou príčinou tohto poklesu boli júnové tragické udalosti v Tunisku, v dôsledku ktorých väčšina cestovných kancelárií zájazdy do tejto severoafrickej krajiny zrušila. Ešte vlani bol pritom tuniský Monastir treťou najžiadanejšou destináciou z Košíc, s viac ako 10 000 cestujúcimi. Tento rok do Monastiru smerovalo už len niečo vyše 2 000 cestujúcich.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spolu bolo počas letnej sezóny 2015 vybavených 408 charterových letov do a z trinástich destinácií v deviatich krajinách. Prvé lietadlo do egyptskej Hurghady odletelo z Košíc 3. júna a posledný charterový airbus priletel z Antalye 30. septembra. V súlade s trendom posledných rokov bola najžiadanejšou destináciou turecká Antalya s viac ako 45 000 cestujúcimi, nasledovaná bulharským Burgasom s 25 000 cestujúcimi a gréckym Heraklionom s 9 000 cestujúcimi. Spolu bolo v ponuke nasledovných trinásť destinácií s odletom z Košíc: Antalya (Turecko), Burgas (Bulharsko), Cagliari (Taliansko – Sardínia), Ercan (Severný Cyprus), Heraklion (Grécko – Kréta), Hurghada (Egypt), Izmir (Turecko), Korfu (Grécko), Lamezia Terme (Taliansko – Kalábria), Rijeka (Chorvátsko), Rodos (Grécko), Tirana (Albánsko).

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice, Michael Tmej: „Napriek masívnemu poklesu cestujúcich do Tuniska môžeme hodnotiť tohtoročnú letnú sezónu ako úspešnú. 112 872 cestujúcich v priebehu štyroch mesiacov je stále veľmi pekné číslo, ktoré potvrdzuje potenciál našej spádovej oblasti. Tento potenciál chceme naplniť a preto (okrem iných projektov) pracujeme aj na celoročnom pravidelnom spojení s niektorou z atraktívnych prímorských destinácií.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šéf marketingu Juraj Toth zosumarizoval celkové prevádzkové výsledky prvých deviatich mesiacov roka 2015: “Za obdobie január – september 2015 sme na letisku Košice privítali 328 434 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o desať percent. O rovnaké percento vzrástol aj počet leteckých pohybov (teda vzletov a pristátí), ktorých sme zaznamenali 6 473. Súčet maximálnych vzletových hmotností (MTOW) vybavených lietadiel vzrástol medziročne o 16 % na 101 591 ton. Vzhľadom na zvýšený dopyt zo strany dodávateľov automobilového priemyslu sídliacich v blízkych priemyselných parkoch sa objem vybaveného nákladu za prvých deväť mesiacov tohto roka v porovnaní s vlaňajškom strojnásobil, keď letiskom prešlo 174 ton nákladu.“