Na jeden prestup do…

… Mesta Anjelov

Prestupné miesto: Istanbul

Priama linka lieta z Istanbulu do Los Angeles minimálne raz denne. Za 14 hodín vystúpite na jednom z najväčších letísk na svete Los Angeles International Airport, ktoré je postavené ani nie 20 minút jazdy od mesta Santa Monica s prekrásnym parkom plným cyprusov, mólom so známym dreveným kolotočom a piesočnatou plážou – rajom pre surfistov. Z pobrežia do centra plného mrakodrapov je to iba kúsok. Navštívte napríklad mestskú radnicu City Hall, ktorú isto poznáte z filmov a vychutnajte si pohľad na mesto z 360° výhladovej terasy. Nevynechajte ani Beverly Hills a prejdite sa aj ikonickým chodníkom slávy Hollywood Walk of Fame. Samozrejmosťou je fotografia s 13 metrovým nápisom Hollywood a návšteva čínskej štvrte. Ako suvenír si môžete domov odniesť napríklad imitáciu sošky Oscara.

santa-monica-california

…večne živého Šanghaja

Prestupné miesto: Viedeň

Nastúpte na priamu linku z Viedne a o desať hodín a šesť časových zón neskôr vystúpite na brehu žltého mora. Víta vás Šanghaj – najľudnatejšie mesto Číny, do centra ktorého vás z letiska rýchlosťou 420 km/h prepraví magnetický vlak Transpid. Stredoveké pamia-tky tu nenájdete, mesto vás namiesto toho ohúri záplavou skla, svetla a betónu. Ak sa nebojíte výšok, určite sa nechajte vyviezť na 468 m vysokú Perlu orientu alebo piaty najvyšší mrakodrap Ťin Mao s 88 podlažiami. Na nákupy láka Nankingská trieda, ktorá končí nádherným budhistickým chrámom Ťing-an, nazývaným aj chrám Pokoja a mieru. K oddychu vyzýva aj Yu Garden, záhrada šťastia s jazierkami so stovkami zlatých rybičiek vybudovaná dynastiou Ming okolo roku 1550. Zážitok z tohto miesta vám môže pokaziť len miestna kuchyňa. Obľúbenou pochúťkou sú tu totiž chlpaté kraby.

perla-orientu-shanghai

…exotického Bangkoku

Prestupné miesto: Istanbul

Vyše deväťhodinový let vás dopraví z Istanbulu do hlavného a najväčšieho mesta Thajska dvakrát denne. Kedysi malý prístav má dnes vyše 8 miliónovú populáciu a pýši sa titulom najnavštevovanejšie miesto roka 2016. Jeho sezóna sa pritom ešte len začína, pretože do Bangkoku je ideálne cestovať od novembra do januára, kedy je počasie najpríjemnejšie. Na jeho najznámejšie pamiatky si vyčleňte minimálne tri dni, no celý ho neprejdete možno ani za týždeň. A kam zamieriť najprv? K Budhom. Najskôr k zlatému Budhovi, vyše päť a pol tonovej soche trpezlivo čakajúcej v chráme Wat Traimit, potom do žiarivého paláca Wat Phra Kaew za sochou smaragdového Budhu vytesaného z jediného kameňa (pozor, dotknúť sa ho môže len kráľ!) a púť ukončite pri 46 metrov dlhom ležiacom Budhovi v chráme Wat Pho. A keď vás náboženské pamiatky omrzia, kúpte si lístok na nádhernú šou o histórii mesta Siam Niramit so 150 tanečníkmi, hudobníkmi, živými slonmi i kozami, alebo zájdite do SEA LIFE Ocean World – akvária s vyše 30 000 druhmi rýb. Na nákupoch však pozor, Bangkok je známy hlavne neautorizovaným predajom pirátskych kópií, preto nesiahajte po ničom, čo vyzerá podozrivo. Namiesto toho sa dobre najedzte, Thajsko je predsa známe svojou výbornou pikantnou kuchyňou.

Veronika Samková
Foto: Shutterstock

bang