Prileteli bzučiace včielky i tichučká Maja

V lete priletelo na naše letisko päť zaujímavých „včielok“. Nešlo ale o živé včely, ale o lietadlá lotyšskej akrobatickej skupiny Baltic bees, čiže Baltické včely. Skupina založená v roku 2008 lieta na cvičných prúdových lietadlách L-39C Albatros československej výroby. Lietadlá k nám prileteli z letiska pri Rige a po dotankovaní odleteli na letecký deň do gréckeho mesta Cavala.

Ako nám povedal vedúci skupiny Artyom Soloduha, Baltické včely sa ročne zúčastňujú na približne tridsiatich vystúpeniach na celom svete a piloti jeho tímu sú s „našimi“ Albatrosmi veľmi spokojní. Albatrosy boli kedysi bežným zjavom na našom letisku, pretože tu mala základňu dnes už neexistujúca akrobatická skupina Biele Albatrosy. Albatrosy používa dnes celý rad akrobatických skupín, z ktorých spomeňme aspoň francúzsku skupinu Breitling Jet Team so siedmimi strojmi. Typ L-39 Albatros, vyvinutý v 60. rokoch minulého storočia, vykonal svoj prvý vzlet 4. novembra 1968 a stal sa jednotným cvičným lietadlom letectiev krajín Varšavskej zmluvy (s výnimkou Poľska). V závode Aero Vodochody sa celkovo vyrobilo okolo 2 800 Albatrosov.

Štvormotorové dopravné lietadlá sa na našom letisku vyskytujú skutočne len výnimočne. Takou výnimkou bolo aj niekoľko príletov lietadla typu BAe-146 gréckej spoločnosti Astra, ktoré vozilo našich dovolenkárov do mesta známeho vo svete ako Thessaloniki – po slovensky Solún. Malá grécka letecká spoločnosť Astra bola založená v roku 2008 a má jedno lietadlo typu BAe-146-300. Lietadlo má poznávaciu značku SX-DIZ a svoj prvý vzlet vykonalo 17. decembra 1991. Prvou spoločnosťou, pre ktorú lietadlo lietalo, bola spoločnosť Thai Airways International. Neskôr lietadlo lietalo pre spoločnosti Jersey European Airways, British European Airways a Flybe s britskou poznávacou značkou G-JEBE.

Pre spoločnosť Astra lieta toto lietadlo, ktoré nesie meno Maja, od mája 2008. Prvý vzlet prototypu BAe-146 sa uskutočnil 3. septembra 1981, certifikácia bola tomuto typu udelená začiatkom februára 1983.

Výrobca propagoval tento typ ako najtichšie prúdové dopravné lietadlo na svete – jeho prezývka bola whisperjet, čiže šepkajúce prúdové lietadlo.

Rado Mlýnek
Foto: Rado Mlýnek

vsielky-a-maja-7