Turecko je celoročnou turistickou destináciou

Jednou z destinácií, do ktorej sa naši dovolenkári mohli počas letnej turistickej sezóny dostať letecky priamo z Košíc, bola turecká Antalya, ktorá leží na pobreží Stredozemného mora a vyslúžila si prívlastok „centrum tureckého turizmu“. V blízkosti Antalye leží veľa dovolenkových rezortov s množstvom prvotriednych hotelov, ktoré ponúkajú ubytovaným hosťom okrem slnečného počasia a upravených pláží aj dokonalý servis.

V jednom príspevku na webovej stránke nášho letiska sme už spomenuli naše pozitívne skúsenosti z krátkeho pobytu v hoteli SENTIDO Zeynep Golf & Spa v rezorte Belek, ktorý okrem vyššie uvedených takpovediac prírodných dovolenkových „ingrediencií“ poskytuje dovolenkárom aj vysokú mieru bezpečnosti. Sme radi, že napriek rôznym faktorom, ktoré mohli v návštevníkoch Turecka vzbudiť znížený pocit bezpečnosti, sa všetci naši dovolenkári vrátili z tureckej stredomorskej riviéry v poriadku.

O kvalite (najmä čistote vody) pláží na tejto riviére najlepšie svedčí fakt, že nezisková Nadácia pre environmentálne vzdelávanie (FEE) udelila za splnenie kvalitatívnych kritérií až 436 tureckým plážam Blue Flag (modrú vlajku) – Turecko sa týmto počtom umiestnilo na druhom mieste spomedzi 50 hodnotených krajín. Ako sme už spomenuli v úvode, letná dovolenková sezóna je za nami a skončili sa aj charterové lety z Košíc do Antalye. To ale vôbec neznamená, že sa nemôžete do Turecka vybrať na dovolenku aj teraz – a vlastne hocikedy počas roka. Od 16. júna má totiž východoslovenská metropola priame letecké spojenie s Istanbulom na linke z najväčšieho tureckého mesta (istanbulská aglomerácia má už okolo 15 miliónov obyvateľov) z Košíc a späť lietajú tri razy do týždňa lietadlá tureckej spoločnosti Turkish Airlines.

Z Istanbulu sa letecky môžete dostať nielen do 47 destinácií v samotnom Turecku, ale aj do viac než 230 destinácií v 115 krajinách celého sveta – žiadna iná letecká spoločnosť nelieta do viacerých krajín.
V Turecku môžete navštíviť 13 miest, ktoré UNESCO zaradilo do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva, môžete tam ísť na lyžovačku i zahrať si golf. Jedným z takýchto miest je aj historické jadro Istanbulu, ktoré každoročne priláka okolo 12,5 milióna zahraničných turistov.

V Turecku sú aj dva zo siedmich divov starovekého sveta, a to mauzóleum v Halikarnase (dnes Bodrum) a Artemidin chrám v Efeze. Ročne navštívi krajinu ležiacu z menšej časti v Európe a z väčšej v Ázii, temer 40 miliónov zahraničných návštevníkov – nechcete sa k nim pridať?

Rado Mlýnek
Foto: Shutterstock

turkye