V Košiciach to žije po celý rok! Po lete venovanom umeniu a športu sa mesto upokojí, aby sa pripravilo na tie najväčšie podujatia roka.

Tie sa nepochybne konajú v prvý októbrový víkend, ktorý dostal príznačný názov „Zlatý“. V priebehu dvoch dní sa stretnú dve najcharakteristickejšie črty Košíc – kultúra a šport. Prvú októbrovú sobotu sa počas Bielej noci centrum mesta premení na obrovskú umeleckú galériu s modernými inštaláciami od popredných svetových umelcov. V nedeľu sa tie isté ulice zaplnia bežcami, ktorí si zmerajú sily na najstaršom maratóne v Európe – Medzinárodnom maratóne mieru. Verný svojmu názvu, už od roku 1924 spája bežcov z celého sveta bez ohľadu na ich rasu, vierovyznanie a pohlavie, vďaka čomu sa doň každoročne zapájajú tisícky súťažiacich.

Po zvyšok jesene žijú Košice rôznorodými podujatiami, z ktorých si každý vyberie to svoje. Multižánrový festival Matrioshka prináša mladej generácii pohľad na nezmyselnosť a zločinnosť totalitných režimov; Medzinárodný organový festival Ivana Sokola zase prezentuje prenádhernú sakrálnu hudbu priamo v košických kostoloch; Jazz for Sale je pre tých, ktorí preferujú temperamentnejšiu hudbu.

nuit-blanche

V decembri však dostávajú Košice úplne novú tvár. Rovnako, ako každé mesto, aj ony milujú Vianoce, a patrične to aj prejavujú. Na začiatku decembra sa premenia na rozprávkovú krajinu – v strede Hlavnej ulice vyrastie 20 metrový vianočný stromček, obklopený nielen čarokrásnymi historickými budovami, ale aj trhmi, kde nájdete medovinu, punč, zemiakové placky, medovníky, ale aj ručne vyrobenú keramiku, drevené, sklenené a textilné produkty. Na javisku pred stromčekom sa každý deň koná bohatý program, ktorý dáva priestor nielen známym, ale aj začínajúcim umelcom. Vianočné trhy vrcholia na Silvestra, kedy Košičania privítajú Nový rok majestátnym ohňostrojom.

Na prelome januára a februára sa mesto ponorí do gurmánskej nálady. Zimný festival jedla združuje nielen reštaurácie v Košiciach, ale na celom Slovensku. Tie pripravujú tematické jedlá, ktoré si môžete vychutnať vďaka spoločnému vstupu do zúčastnených reštaurácií. Vďaka nim bude chladná zima o niečo znesiteľnejšia a príjemnejšia.

Či už na jeseň alebo v zime, Košice majú vždy čo ponúknuť. Ak by ste chceli poznať presné dátumy podujatí, nájdete ich na našej webovej stránke www.visitkosice.eu. Bez ohľadu na to, kedy prídete, zaručujeme, že si v ich sprievode Košice zamilujete.

Visit Košice
Foto: archív Visit Košice

christmas-market