Ako pracujú „čekinári“

Letisko Košice - check in

Sme oddelenie výpravne osôb. Názov je priamo odvodený od spojenia vypravovať osoby, teda cestujúcich k odletu. Predstavujeme prvý bod kontaktu s cestujúcim pred ich odletom z Košíc.

 

Našou hlavnou náplňou je vybavenie cestujúcich. To znamená vydanie palubných lístkov až do konečnej destinácie a správne označenie batožiny. K týmto zdanlivo jednoduchým postupom patrí aj kontrola cestovného dokladu, jeho platnosť, takisto kontrola víz pre vstup do danej krajiny.

„Čekinári.“  Áno, to sme my. „Čekujeme“, teda vybavujeme cestujúcich. Zároveň kontrolujeme príručné batožiny, ich veľkosť a hmotnosť, vyberáme poplatky za nadrozmernú alebo priťažkú batožinu. Po ukončení vybavovacieho procesu sa presúvame k nástupnej bráne (do „gatu“) kde cestujúcich „naboardujeme“ (vypravíme) do lietadla po skontrolovaní palubných vstupeniek.

Na letisku Košice sme „čekinármi“ pre všetky letecké spoločnosti, vybavujeme pravidelné odlety aj chartrové dovolenkové lety.

Okrem „čekovania“ sa venujeme aj Reklamácii batožín (LOST AND FOUND), kde poskytujeme „prvú pomoc“ cestujúcim, ktorým nedošla batožina alebo ju majú poškodenú. Je to veľmi dôležitá časť našej práce, keďže je to nepríjemná situácia, priletieť bez svojej batožiny a bez svojich osobných vecí. Zamestnanec zistí všetky potrebné údaje o chýbajúcej batožine a o cestujúcom a vytvorí súbor v celosvetovom vyhľadávacom systéme.

Letisko Košice - check in

Pracovné zmeny sú niekedy náročné, najmä počas letnej sezóny, kedy je terminál plný dovolenkárov. Nepríjemnosti nám spôsobujú meškania alebo zrušené odlety. Aj vtedy sa však snažíme urobiť pre cestujúcich všetko čo je v našich silách, t.j. v prípade potreby zabezpečujeme občerstvenie, poskytujeme informácie a maximálnu možnú starostlivosť.

Sme noční vtáci, keďže väčšina našich zmien začína ráno o 3:30. Pokrývame však 24-hodinovú prevádzku letiska. Okrem toho, že sme kolegovia a skvelý tím šikovných ľudí, postupne sme vytvorili dobrú partiu, stretávame sa aj mimo práce a utužujeme vzťahy na posedení pri pive alebo spolu varíme guláš.

Vypravujeme cestujúcich z Košíc do sveta, sme výpravňa osôb, je to naša robota !

Letisko Košice - check in

Autor: Lucia Kočišová (vedúca oddelenia)
Foto: Rado Mlýnek