Lina Mayer: „Som snílek a v oblakoch mi je dobre.“

Lina Mayer Košice Airport Magazine

Krásna a talentovaná. Takéto prívlastky od médií si vyslúžila speváčka Lina Mayer. Nečudo. Mladá Košičanka s postavou tanečnice zvládla nátlaky v Česko slovenskej superstar, trénovanie v českej Star Dance a odspievanie Adele, Beyonce či Tarkana v Tvoja tvár znie povedome. Ale nestavajme jej úspech na televíznych šou. Lina naspievala nádherný soundtrack k českému filmu Pojedeme k moři, jej skladba Personal Sky je jednou z najhranejších v slovenskom éteri za rok 2016 a Don’t leave me now vám spríjemňovala toto leto.

Lina Mayer Košice Airport Magazine

Lina, ty si sa verejnosti prvýkrát ukázala v Česko slovenskej superstar v roku 2009, čo si robila dovtedy?

Tancovala som spoločenské tance, ako vokalistka pôsobila v nahrávacom štúdiu, spievala s coverbandom a potom skúšala písať vlastnú hudbu i texty. To všetko popri štúdiu na filozofickej fakulte. V mojom prípade to nebolo tak, že som si zo dňa na deň zmyslela, že chcem byť speváčkou, tak začnem spievať. Hudba ma vždy bavila a Superstar mala byť nová skúsenosť, potrebovala som spätnú väzbu. A teda bola som, zažila som a stačilo.

Prečo stačilo?

Súťaž neodráža úplne podstatu povolania – spevák. Je to skôr akási mediálna bublina, človek sa v nej môže odprezentovať, ale ďalej je už ňom, ako to využije. Ja Superstar vnímam ako rýchlokurz šoubiznisového sveta. Za krátky čas som videla, ako to chodí v slovenskom šoubiznise, ako reagujú médiá a že je to niekedy nátlak na psychiku.

Po Superstar sme o tebe ale dlhšie nepočuli.

Áno, potrebovala som si premyslieť, ako budem pracovať ďalej. Dlho som hľadala vhodných hudobníkov a producentov, svoju cestu. Natrafila som aj na ľudí, s ktorými spolupráca veľmi nevyšla a neboli vždy féroví.

V čom neboli féroví?

Niektorí mi chceli diktovať, ako mám vyzerať, čo mám spievať, čo zaručene bude fungovať, no ja som s tým nebola veľmi stotožnená. Veci by mali vychádzať z človeka prirodzene.

Nakoniec sa ti to podarilo nájsť si cestu i správnych ľudí. Producentsky sa o teba stará úspešný Rendy Gnepa, klipy má na starosti Laco Rychtarik, tvoríš vlastné veci a vďaka skladbe Personal Sky si sa v roku 2016 výrazne dostala do slovenského hudobného povedomia.

Áno, Personal Sky bola 30 týždňov najhranejšou pesničkou v slovenskom éteri a jednou z najhranejších za celý rok 2016. Pritom chvíľu trvalo, kým som ju zverejnila. Moja sebadôvera v rámci autorskej tvorby bola vtedy veľmi opatrná a viacero skladieb ležalo dlhší čas v „šuflíku”. Personal Sky som ale poslala do súťaže kapiel a interpretov Pegas a odniesla som si prvé miesto. To ma posmelilo poslať skladbu médiám.

Aj s najnovšou pesničkou Don’t leave me now si najprv zaháľala?Lina Mayer  Košice Airport Magazine

Nie, pri nej som bola správne naladená, písala som o veciach, ktoré sa dejú v mojom okolí a keďže som celkom dobrý pozorovateľ, šlo to rýchlo. Pôvodne mala vyjsť už začiatkom roka, no kvôli účinkovaniu v šou Tvoja tvár znie povedome sa to podarilo až pred letom.

O čom je text?

O dnešných vzťahoch. Akoby boli iba materiálnou vecou, ktorá keď sa pokazí, tak ju jednoducho vyhodíme a kúpime si novú. Myslím si, že by sme mali pozornejšie počúvať naše vnútro a nepodliehať egu, mali by sme byť viac empatickí voči iným a snažiť sa vo vzťahu vytvárať pekné veci a bojovať, ak nám na niečom záleží.

V roku 2012 si naspievala soundtrack This Time pre úspešný český film Pojedeme k moři. Je to podarená rytmická skladba, ktorá znie veľmi zahranične a mnohí Slováci ani nevedia, že to si ty. Ako si sa k tejto ponuke dostala?

V tom čase som sa zdržiavala v Prahe kvôli Star Dance a v divadle Broadway som skúšala muzikál. Herec a režisér Jirka Mádl hľadal hudbu pre soundtrack k filmu a cez spoločného známeho sa dostal ku mne. Poslala som mu svoje skladby a on si rovno vybral túto.

Najnovšie slovenským éterom rezonuje krásna poetická skladba Čítaš mi z pier od kapely Nocadeň. A ty v nej spievaš jednu slohu.

Áno, už dávnejšie sme sa s Rasťom Kopinom podpichovali, že mu zaspievam v pesničke a on mi napíše text. Ja som svoju úlohu splnila, na rade je Rasťo (smiech).

Ku skladbe vyšiel nedávno atmosferický klip. Bažina, pavučiny, strašidelné stromy, to všetko je reálne?

Áno je a točili sme to hneď za slovensko-maďarskou hranicou. Bahno bolo po kolená, ja som mala biele šaty, čiže ma nosili na rukách, aby som sa nezašpinila. A takisto sme mali zvýšenú spotrebu repelentov :). Samozrejme, veľký podiel na celkovej atmosfére má aj postprodukcia.

Lina Mayer Košice Airport Magazine

Keď sme pri klipe, speváčky rady toča klipy na dovolenkách. Máš tiež takýto plán?

Znie to dobre – spojiť príjemné s užitočným. Už som o tom premýšľala a keby som si mala vybrať lokalitu, tak by to bola vizuálne zaujímavá Kuba alebo Ázia.

Rada cestuješ?

Áno a milujem cestovanie lietadlom. Možno je to tým, že som snílek a v oblakoch mi je dobre.

Lietaš aj na trase Košice – Bratislava?

Sem-tam áno a využívala som to najmä počas šou Moja tvár znie povedome, keď sa mi stal úraz. Cez týždeň som sa liečila v Košiciach a na víkend cestovala do Bratislavy. Aby bola cesta čo najkomfortnejšia, letela som lietadlom.

Mala si zlomené obe ruky, však?

Áno a stalo sa mi to veľmi nešťastne – zakopla som a spadla na ruky. Bolo to tesne pred točením prvej časti šou a vyzeralo to, že končím skôr, ako vôbec začnem. Nakoniec som sa stotožnila s myšlienkou, že život nám kladie do cesty rôzne prekážky, ale dajú sa prekonať a Adele som teda odspievala so zlomenými rukami. Dostala som sa k úžasnému lekárovi, ktorý mi veľmi pomohol a dotiahla to až do finále. Som rada, že som to nevzdala.

Superstar, spievanie v Let´s Dance, tancovanie v českej Star Dance a Tvoja tvár znie povedome. Berieš všetky výzvy?

Na jednej strane veci dosť zvažujem a nechávam si čas, na druhej strane sa nechávam viesť životom na akejsi vlne. Zároveň si myslím, že je dobré skúsiť rôzne veci. Všetko sú to zaujímavé skúsenosti, ktoré mi priniesli aj mnoho nezabudnuteľných zážitkov.

Ďakujem za rozhovor.

Autor: Gabriela Krestián Kuchárová