Otestovali sme za vás: Dubaj letecky z Košíc!

Dubaj výškové budovy

Je 23:25. Po príjemnom dvojhodinovom lete na palube Airbusu A319 z Košíc do Istanbulu sme pristáli na piatom najvyťaženejšom európskom letisku Istanbul Atatürk (viac ako 60 miliónov vybavených cestujúcich v roku 2016). Aj o takejto nočnej hodine sa to v termináli hemží tisíckami pasažierov a na vybavovacej ploche trónia desiatky lietadiel čakajúce na ďalšie výpravy.

letisko Košice
Vďaka perfektnej konektivite Turkish Airlines sme prestupom v Istanbule „zabili“ len niečo vyše hodinku a celkový čas letu Košice – Istanbul – Dubaj tak nepresiahol 8 hodín. I keď je istanbulské letisko vskutku obrovské, vďaka prehľadnému značeniu sa nestratíte, a to aj bez znalosti angličtiny. Navyše, vašu odletovú bránu na nadväznom lete (v našom prípade Istanbul – Dubaj) vám oznámi pilot už na palube „košického“ lietadla. Ak by ste túto informáciu nezachytili, hneď po vstupe do terminálu vás usmerní pracovník Turkish Airlines, ktorý očami prebehne vašu palubnú vstupenku a vyšle vás správnym smerom.

let z Košíc s Turkish Airlines

Let z Istanbulu do Dubaja sme si užili na najväčšom lietadle vo flotile Turkish Airlines – Boeingu 777-300 ER, ktoré má sedadlá usporiadané v konfigurácii 3-4-3. Let si môžete skrátiť sledovaním filmov na viac ako 10-palcovom monitore pred vami, počúvaním hudby, či spánkom – každý cestujúci dostane balíček s ponožkami a štupľami do uší a na sedadle vás čaká pripravený vankúšik. Približne po hodine letu prišla na rad neskorá večera – ani počas takýchto nočných letov vás na palube Turkish Airlines o hlade nenechajú. Samozrejmosťou je bohatá ponuka alko i nealko drinkov.

DubajPopri všetkých týchto príjemných aktivitách zbehli štyri hodiny ako voda. Ani sme sa nenazdali a už nás vítalo brieždenie v Dubaji. Lety Turkish Airlines sa vybavujú v staršom Termináli 1. Pasová kontrola prebehla hladko (Slováci víza do Spojených Arabských Emirátov nepotrebujú), takisto batožina dorazila v poriadku a tak sme sa spokojní, i keď trošku unavení mohli vydať do hotela.
Spojené Arabské Emiráty tvorí 7 Emirátov. My sme bývali v emiráte Sharjah – taxíkom nám to z letiska trvalo polhodinku, aj s tringeltom sme zaplatili 100 dirhamov (cca 25 eur). Už na začiatku júna denná teplota v tieni dosahovala vyše 40 stupňov, avšak na letmom vánku v tieni slnečníka sa to znášalo príjemne. Voda v mori o teplote približne 29 stupňov bola fajn, i keď osviežujúcou by som ju asi nenazval. Ochladzovať sme sa preto chodili do hotelového bazéna.

Poďme na samotný Dubaj. Je vskutku obdivuhodné, ako dokázali v púšti doslova z ničoho vybudovať v priebehu niekoľkých dekád masívnu infraštruktúru, nekonečnú panorámu mrakodrapov a niekoľko neuveriteľných monumentov, ako napríklad najvyššiu budovu sveta Burj Khalifa, či sedemhviezdičkový hotel na umelom ostrove Burj Al Arab. Aj vďaka tomu sa Dubaj radí medzi najimpozantnejšie svetové metropoly a vlani bol štvrtou najnavštevovanejšou destináciou na svete, hneď po Bangkoku, Londýne a Paríži. V Dubaji nájdete dva obrie obchoďáky: Dubai Mall a Mall of Emirates. Oba sa vhodne dopĺňajú: v tom prvom nechýba ľadové klzisko, v tom druhom nájdete ešte bizarnejší kopec s umelým snehom, kde si môžete zalyžovať. V Dubaji. Na strednom východe. :)

Dubaj pohľad zhora

Dubaj v noci

Metrom sa v Dubaji viete dostať priamo z letiska do väčšiny hlavných bodov v meste. Je čistučké a presné a počas väčšiny dňa jazdí každých 5 minút. Môžete sa ním zaviezť napríklad aj k umelo vybudovanému kanálu Dubai Marina, ktorý zahŕňa vyše 6 kilometrov promenád, niekoľko desiatok obchodov a reštaurácií a úchvatnú, neustále sa rozširujúcu panorámu výškových budov.
Vo väčšine dubajských hotelov si viete bez problémov objednať aj poldňový výlet do púšte, ktorý radíme medzi top zážitky. Zahŕňa adrenalínovú jazdu púštnou krajinou na terénnom džípe, krátku prechádzku na ťavom chrbte, barbecue večeru a krátky kultúrny program v púštnom kempe.

Dubaj výškové budovy

V Dubaji je toho ešte omnoho viac, čo sa dá vidieť, zažiť či ochutnať a nezmestilo sa nám to do nášho týždňového itinerára, ani na tieto riadky. Rozhodne odporúčame rozšíriť si horizonty, vidieť na vlastnej koži ako dokážu v mieri na jednom mieste nažívať desiatky rôznych národností a náboženstiev v modernej rozprávke o tisíc a jednej noci. A čo je najlepšie, kvôli letu do Dubaja sa už nemusíte trmácať na veľké letiská v okolitých krajinách. Doprajte si komfort odletu zo svojho domovského letiska – letiska Košice – a užite si Dubaj letecky z Košíc.

Autor a foto: Juraj Toth