Región severného Spiša a Pienin. Zážitok pre všetky zmysly

Cyklistika v Pieninách

Rozlohou najmenší národný park Slovenska. Splav Dunajca na pltiach. Gorali. Tri koruny. Čo ako prvé napadne vám, keď začujete slovo Pieniny? Spolu s regiónom severného Spiša však toho ponúkajú ešte oveľa viac. Nezameniteľný kút Slovenska môžete spoznávať všetkými zmyslami. Spokojné bude telo aj duša.

 To, že jeden deň na spoznanie severného Spiša a Pienin nestačí, je fakt. Pokojne sa o to môžete pokúsiť, avšak už teraz vieme, že sa pozabudnete nad dobrým jedlom, lahodnou slovenskou whisky,  čokoládou či pri kochaní sa na nádhernú scenériu okolitej prírody. Nezáleží na tom, či vyhľadávate adrenalín alebo aktivity obohacujúce ducha. Či cestujete sami alebo s rodinou. Či radi kráčate, bežíte alebo sedíte na bicykli. Severný Spiš s Pieninami je čoraz populárnejší za hranicami našej vlasti. Je preto najvyšší čas, aby ste ho spoznali aj vy.

„Región severného Spiša a Pienin, to je synonymum pre kultúrne a historické dedičstvo našich predkov, pre úctu k tradíciám i k prírodnému bohatstvu. Nezáleží, odkiaľ návštevník nášho malebného kraja pochádza. Dobrosrdečnosť a pohostinnosť jeho obyvateľov hovorí za všetko,“ prezradila nám Ing. Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš  Pieniny.

Pre milovníkov dávnych časov

Na slovensko-poľskom pohraničí cítiť súzvuk histórie so súčasnosťou, prírody s adrenalínovým zážitkom, tradičného jedla s chuťou dneška. Nad všetkým bdejú Tri koruny a majestátny hrad Ľubovňa, postavený koncom 13. storočia. Za svojimi múrmi ukrýval poľské korunovačné klenoty. Stal sa väzením pre Mórica Beňovského. Pohľad na okolitú prírodu a skanzen ležiaci v jeho bezprostrednej blízkosti si môžete vychutnať z hradnej veže. Vášmu zraku určite neunikne ani najvzácnejšia stavba Ľubovnianskeho skanzenu, zrubový grécko-katolícky kostolík z Matysovej  z 19. storočia. V neďalekom Stredovekom vojenskom tábore zas môžete precítiť život predkov v historických stanoch, pokochať sa vystúpením sokoliarov, vyskúšať si streľbu z luku či vidieť svet z chrbta koňa. Rozdiel v živote mešťanov zas spoznáte v Dome ľubovnianskeho mešťana v centre mesta.

V zajatí kúpeľa

Prírodné bohatstvo vyvierajúce z hlbín zeme vedeli oceniť už aj naši prarodičia. Kúpeľníctvo je dnes neoddeliteľnou súčasťou regiónu severného Spiša a Pienin. Prvé po vojne obnovené Kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka, sú zárukou pre relax, načerpanie síl v lone prírody a balzamom pre vašu kožu a pľúca. Areál kúpeľov ponúka športové a oddychovo-relaxačné zóny s unikátnou Kneippterapiou a balančným chodníkom.

Možnosť oddychu a načerpania sily priamo v nedotknutej prírode, kde vyviera i známa Ľubovnianka, ponúkajú Ľubovnianske kúpele s množstvom turistických chodníkov a prameňov.

Nemenej známe sú Vyšné Ružbachy, so svojou viac než štyristoročnou kúpeľnou tradíciou. V ich bezprostrednej blízkosti sa nachádza architektonický skvost – Biely dom grófa Zamoyského, postavený z bieleho travertínu a unikátne travertínové jazierko Kráter.

O liečivých účinkoch prameňov minerálnych vôd severného Spiša a Pienin sa môžete presvedčiť putovaním po Ceste minerálnych prameňov. Tá spája 12 prameňov regiónu. Priaznivé vplyvy minerálnych vôd Sulinka a Ľubovnianka sú známe už od 19. storočia. Samotná cisárovná Alžbeta Bavorská, známa aj ako Sisi, si nechávala na cisársky stôl pravidelne dovážať Sulinku.

Na jazyku

Nie nadarmo sa hovorí, že láska prechádza cez žalúdok. Na severnom Spiši a v Pieninách to vedia. Aj preto sa na základe hlasujúcej verejnosti stal Salaš u Franka najlepšou reštauráciou Prešovského kraja. Tradičná kuchyňa má v tomto kúte Slovenska svoje miesto rovnako ako liehovarníctvo. Jeho jedinečnosť a výnimočnosť podčiarkuje prvá slovenská whisky Nestville z obce Hniezdne, najmenšieho kráľovského mesta Uhorska. V tamojšom Nestville parku dokázali jeho majitelia prepojiť zvyky a receptúry predkov so súčasnými trendmi a vytvoriť tak jeden z najmodernejších liehovarov Európy. Čokoládovňa v areáli je len čerešničkou na torte. A to doslova. Panenské prostredie severného Spiša a Pienin je predurčené i k výrobe ekologických čajov bez umelých chutí, farbív a aróm. Spoločnosť Agrokarpaty v Plavnici je toho lahodným dôkazom.

Zasýti aj ducha

V regióne severného Spiša a Pienin žije v mieri niekoľko etnických a národnostných skupín. Súdržné sú aj vďaka viere, ktorá ich spája. Pokoj pre dušu a spojenie s Bohom objavíte na hore Zvir nad Litmanovou. Na mieste, kde sa zjavila Panna Mária. Toto pútnické miesto dnes navštevujú pútnici nielen zo Slovenska.

V nohách aj v pedáloch

Príroda je však tým najcennejším darom severného Spiša a Pienin. Za faunou a flórou cestujú ľudia zo všetkých kútov sveta. Z Japonska, Argentíny, USA, Nového Zélandu či Kórey. Turistickými chodníkmi je možné sa prejsť počas celého roka. Nezáleží na tom, či máte na nohách turistickú obuv, bežky alebo sedíte na bicykli. Najkrajší výhľad na Tri koruny si môžete vychutnať z prastarej obce Lechnica, ktorá leží na úpätí Spišskej Magury. Rovnaký pohľad zažijete aj na vode, počas splavu Dunajca na tradičnej goralskej plti alebo v raftovom člne. Prielom Dunajca však poskytuje možnosti aktívneho oddychu aj pre priaznivcov cyklistiky a bežiek. Viac adrenalínu v žilách si pre zmenu užijete na jedinečných singletrailoch v Lechnici a pod hradom Ľubovňa. Ide o jednosmerný zjazd na bicykli špeciálnou traťou. Maximálny zážitok v rozmanitej prírode.

Doružova vyspatí

Ticho, čistý vzduch a minimálny svetelný smog. Aj to sú atribúty kvalitného spánku. Služby cestovného ruchu severného Spiša a Pienin sú na vysokej úrovni. Náš hosť, náš pán. Tradície a pokoj jednoducho cítiť na každom kroku, na každej recepcii penziónu a hotela. Opýtajte sa napríklad Goralov, ktorí sa každoročne schádzajú v  Pieninách alebo návštevníkov Lesnice, ktorých správca Chaty Pieniny pasuje za Goralov. Zariadenie priateľské k deťom a rodinám. Tak je známy Hotel Sorea Ľubovňa, vzdialený len sedem kilometrov od Starej Ľubovne. Priamo v srdci tohto mesta leží malebný Penzión Gurmen, ktorý citlivo spája históriu s modernou architektúrou. Viac informácií nielen o možnostiach ubytovania nájdete na www.visitspis.sk

„Rozlohou síce náš región veľký nie je. Ale srdce každého jeho obyvateľa áno. Preto sa ku všetkým návštevníkom správame úctivo a staráme sa o nich s láskou. Aby si severný Spiš s Pieninami užili všetkými zmyslami. Príďte sa o tom presvedčiť,“ dodáva Ing. Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš  Pieniny.  A vlastne nielen o tom. Sami zistíte, že jeden deň nestačí…

auro: Severný Spiš – Pieniny

Spiš