Krajina očami domácich: Egypt je dovolenka, história a kultúra

V prvom čísle roka 2019 sme začali v letiskovom magazíne novú rubriku Krajina očami domácich.

Jej cieľom je priblížiť zahraničnú destináciu nie cez zážitky turistov, ale cez odporúčania a opis ľudí, pre ktorých daná krajina bola alebo je domovinou.

Keďže magazín vyšiel na začiatku dovolenkovej sezóny 2019, vybrali sme si ako prvú krajinu obľúbený Egypt. Ako svoju rodnú krajinu vníma Reda Daoud, ktorý sa usadil v Košiciach?

Egypt je krajinou, ktorá stojí za návštevu, pretože má jednu z najstarších histórií na svete. Má krásne počasie, preto je ideálnou dovolenkovou destináciou. Ponúka perfektné hotely za prijateľné ceny a veľkým lákadlom je Červené more – jedno z najkrajších na svete, kam sa chodia ľudia potápať celoročne.

V Egypte je veľa možností na výlety. Ja osobne určite odporúčam pyramídy v Gíze, Luxor a Káhiru, kde navštívte mešitu Muhammada Aliho, bazár Chan Mamun a múzeá. Za oddychom choďte na ostrov Orange Bay či do Sharm El Sheikh, kde sú najkrajšie koralové útesy. Rodiny s deťmi ocenia pozvoľný vstup do mora na piesočnatých plážach Makadi Bay v Hurghade, v meste si na svoje prídu aj tí, ktorí túžia po nočnom vyžití. Nájdu v ňom nespočetné množstvo obchodíkov, reštaurácií aj shisha barov.

Ak chcete spoznať Egypt aj cez gastronómiu, z domácej kuchyne ochutnajte falafel, teda cícerovú fašírku, čerstvé ryby a tradičnú baklavu či kadaif.

Ľudia v Egypte sú pohostinní, príjemní a priateľskí, netreba sa báť tejto dovolenkovej destinácie. Samozrejme, do mešít vstupujte zahalení a cez ramadán môžu byť niektoré obchody počas dňa zatvorené, večer to však žije o to viac.