AKO PREPRAVOVAŤ NADROZMERNÚ ATYPICKÚ BATOŽINU?

Pri leteckej preprave je často najväčším problémom to, ako sa zbaliť do príručnej batožiny alebo neprešvihnúť hmotnosť palubnej batožiny. Občas však cestujúci potrebujú prepraviť aj batožinu, ktorú nie je možné zbaliť do kufra. Čo s ňou?

„Ak potrebuje cestujúci na dovolenku prepraviť väčšie predmety, ktoré sa nezmestia do podanej batožiny, podá ich pri check-in pulte s nápisom Nadrozmerná batožina. Tie sa potom prepravia v nákladnom priestore lietadla. Prepravu takýchto predmetov treba nahlásiť leteckej spoločnosti vopred, ideálne pri rezervácii letenky, a zaplatiť za ňu poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti, ak 1 kus športovej potreby neprepravuje spoločnosť bezplatne,“ vysvetlila Veronika Ševčíková, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika. Za nadrozmernú batožinu sa považujú športové potreby a hudobné nástroje.

PREPRAVA ŠPORTOVÝCH POTRIEB
Ide o rôzne športové náčinie — veľké rybárske prúty, golfové palice, bicykle do hmotnosti 30 kg, skútre, bejzbalové pálky, hokejky, biliardové tága, šermiarske potreby, latky na skok o žrdi, surfy, bodyboardy, skateboardy, snowboardy, lyže a lyžiarky, akékoľvek príslušenstvo k stanom, kolobežky, profesionálny potápačský výstroj, windsurfingové vybavenie, kiteboardy, padák, paraglider, kajak. Tieto športové potreby nie je možné vziať na palubu lietadla. Pri preprave bicyklov musia byť zabalené v ochrannom obale či vreci, mať vyfúknuté kolesá, zložené pedále a riadidlá otočené súbežne s kostrou bicykla. Preprava elektrických bicyklov nie je možná.

PREPRAVA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV
Pri preprave hudobných nástrojov je dôležitá veľkosť a hmotnosť nástroja. Gitaru, klarinet, husle, violu či violončelo, ktoré by sa inak nezmestili do príručnej batožiny, môžete vziať spravidla na palubu lietadla. Nástroj musí byť zabalený v ochrannom obale, nepresahovať hmotnosť 20 kg a mať rezervované vlastné extra sedadlo. Ideálne je, ak si toto sedadlo zarezervujete už pri kúpe letenky.

Ak sa musia prepraviť väčšie hudobné nástroje, ako sú bicie, basa, harfa, prepravia sa v nákladnom batožinovom priestore. Na letisku sa odovzdávajú pri check-in pulte Nadrozmerná batožina. Nástroje by mali byť označené menom, priezviskom a adresou cestujúceho. Aj za takto prepravené nástroje si letecká spoločnosť účtuje poplatok, pričom si môže stanoviť hmotnostný limit a pri jeho prekročení žiadať doplatok. Rovnako si spoločnosti stanovujú aj rozmerové maximum na výšku, šírku či hĺbku nástroja.

Vždy si informácie, podmienky a poplatky za prepravu nadrozmernej batožiny overte na oficiálnych stránkach leteckých spoločností.