Ako sa zbaliť na city break s Milanom Bez Mapy

Kúpili ste si jednu z tých neuveriteľne lacných víkendových leteniek za 9 €, ktoré na nás útočia na internete? Gratulujem. Váš čas odletu sa už blíži a vy zrejme stále neviete, ako sa zbaliť. Mnohí máme z balenia stres, obzvlášť pri kratších cestách. Preto si často do kufra zbalíme všetko, čo by sa nám „mohlo“ zísť, no v skutočnosti to potrebovať nebudeme.

Prečítajte si môj krátky návod na to, ako sa zbaliť na city break, či už do kufra, alebo iba do príručnej batožiny. Ak sa chystáte na krátky výlet do Londýna, Moskvy  či Kyjeva, nasledjúce rady vám pomôžu zbaliť sa rýchlo, bez zbytočného stresu, no hlavne prakticky.

Pozrite si, aké bude počasie a nezabudnite na pohodlnú obuv
Skontrolovať si pred každou cestou predpoveď počasia je taká banálna vec, až na ňu mnohokrát zabudneme. Samému sa mi to stáva takmer pravidelne. A práve predpoveď nám vždy najlepšie poradí, čo si zbaliť na city break. Dážď v Londýne, slnko v Dubaji alebo veterno v Aténach? Počasie neovplyvníte, no to, čo si zbaliť do kufra áno. City break tiež znamená veľa prechádzok po nerovných cestách v historických centrách miest, no ešte viac schodov do metra či dlhé postávanie v rade na lístky na Eiffelovku. Nezabudnite si preto pribaliť dostatočne pohodlnú obuv, ktorá je kľúčom k pohodlnému pocitu na cestách.

Veci, ktoré nepotrebujete, nechajte doma
To, čo si môžete kúpiť priamo v destinácii, pokojne nechajte doma. Idete na víkend do metropoly a tam si vždy všetko kúpite, niekedy aj lacnejšie. Zabudnite na malé šampóny do lietadla, mydlá či dezinfekčné gély na ruky. Zbytočne vám zaberú extra miesto v batožine, ktoré ste si mohli ušetriť na darčeky a suveníry. Hotely majú všetko, čo bežný cestovateľ potrebuje pre každodenné fungovanie.

Balenie sa do príručnej batožiny je kapitola sama o sebe
Cestovanie bez kufra, iba s príručnou batožinou, sa dnes stáva úplne bežnou vecou, nie iba medzi low budget cestovateľmi. Obvykle tie najlacnejšie letenky nemajú v cene zahrnutý kufor. Navyše, počuli ste už o malej príručnej batožine? Malá príručná batožina je novinka medzi cestovateľmi a kým v minulosti bolo úplne bežné, že ste si mohli na palubu lietadla vziať príručnú batožinu klasických rozmerov, čo je menší kufrík, dnes to je často za poplatok.

Ak by ste neradi platili pokutu za nadváhu alebo rozmery, budete sa musieť zbaliť do malej príručnej batožiny. Nemusíte sa báť, môžete si do nej zbaliť úplne to isté, ako do klasickej príručnej batožiny, no budete sa musieť potrápiť s miestom. Tekutiny v celkovom objeme jeden liter rozdelené do fľaštičiek po 100 mililitrov, oblečenie, kozmetika či nejaké jedlo.

Ak sa obávate rozmerov, poteším vás. Na letiskách rozmery malej príručnej batožiny nemerajú pravítkom, ak vôbec. Ak máte plus, mínus tri centimetre, nevadí to. Na letiskách nájdete často tie „klietkové merače“, do ktorých svoju príručnú batožinu vložíte a tam sa uvidí, či ste dodržali rozmery. Odporúčam do lietadla nastupovať ako posledný, vtedy sa kráti čas a lietadlo musí odletieť. Z toho dôvodu pri posledných pasažieroch letiskový personál až taký prísny nebýva. Ak ste ale rozmery prekročili výrazne, zastavia vás tak či tak.

Celý trik balenia sa do malej príručnej batožiny spočíva v tom položiť ruksak na jeho dno, a všetko doň vkladať zboku a následne vrstviť. Predstavte si lasagne, tak to funguje aj pri balení. Keď je všetko oblečenie na seba pekne poukladané, na vrch dajte kozmetiku a voňavky, ktoré tiež treba pri letiskovej kontrole vyberať zvlášť. Šťastný let.


Vizitka:
Milan Bez Mapy
autor cestovateľského blogu, ktorý trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek od roku 2013.
Instagram: @milan_bezmapy