PETRA VLHOVÁ: Každá baba je pre mňa súper a konkurencia

ARE, SWEDEN - FEBRUARY 14: Petra Vlhova of Slovakia wins the gold medal during the FIS World Ski Championships Women's Giant Slalom on February 14, 2019 in Are Sweden. (Photo by Hans Bezard/Agence Zoom)

Slovákom ani žiadnemu fanúšikovi lyžovania ju netreba predstavovať. Sympatická zjazdová lyžiarka, tvár značky Rossignol, je prvou slovenskou majsterskou sveta v obrovskom slalome. Z majstrovstviev sveta v roku 2019 si Petra Vlhová odniesla celú trojfarebnú škálu medailí. Pred štartom novej sezóny si našla priestor na rozhovor.

Kto a kedy Vás priviedol k lyžovaniu?
Lyžujem už od troch rokov, k tomuto športu ma priviedli rodičia. Lyžovali sme spoločne ako rodina a bavilo ma to. Veľký podiel na tom, že lyžujem, má aj fakt, že sme mali v Jasnej bufet, tým pádom som bola stále na kopci. Navyše, som z Liptova — lyžovanie skrátka patrí k nám.

Kedy ste začali vnímať lyžovanie ako profesionálny šport, ktorému sa chcete venovať?
Na svoje prvé preteky som nastúpila, keď som mala asi 5 alebo 6 rokov, vtedy som sa však len tešila, že môžem pretekať. Vyhrala som, súťažila som v ďalších pretekoch a tak to nejako išlo samo. Až keď som začala súťažiť v juniorskej kategórii, uvedomila som si, že je to s mojím lyžovaním trošku vážnejšie.

Víťazstvo obrovského slalomu vo februári 2019.

Čo Vás na lyžovaní najviac baví?
To, že som vonku, na horách. Keď lyžujem len tak pre seba, napĺňa ma ten pocit, keď idem dole svahom v rýchlosti, je to adrenalín, ktorý mám rada. Samozrejme, pri tréningoch je už moje lyžovanie o čosi iné.

Máte za sebou výbornú sezónu. Čomu pripisujete svoj úspech?Mnoho ľudí vidí len tie úspechy, no za nimi stálo veľmi veľa práce. Makala a makám na sebe celý život, je to množstvo tréningov, odriekania, veľakrát som sa musela zaťať, pretože vždy prichádzajú momenty, ktoré vás odrádzajú. Ak vás však to, čo robíte, baví, tak to prehryziete a idete ďalej za svojím cieľom. A keď človek maká, tak tie výsledky prídu.

Ktorý z doposiaľ získaných titulov si vážite najviac?
Asi to budú získané medaily z majstrovstiev sveta z minulej sezóny. Každý lepší výsledok, nielen výhru, si však pamätám, pretože viem, čo za ním stálo.

Nad čím premýšľate pred pretekom?
V skutočnosti nad ničím. Snažím sa mať vypnutú hlavu a sústrediť sa maximálne len na daný výkon, ktorý chcem dosiahnuť.

„Keď lyžujem len tak pre seba, napĺňa ma ten pocit, keď idem dole svahom v rýchlosti, je to adrenalín, ktorý mám rada.“

Teraz Vás čaká nová sezóna, aké máte ambície?
Áno, nová sezóna sa blíži. Ja osobne nemám hneď priamo očakávania. Prekonať minulú sezónu bude určite veľmi ťažké a náročné, preto sa budem snažiť dávať zo seba maximum a uvidíme, čo to prinesie.

A ako ste sa na sezónu 2019/2020 pripravovali?
Moja príprava je najmä o kondícii, veľa času trávim v posilňovni, aby som si posilnila svalstvo, a chodím lyžovať na ľadovce. To všetko sa snažím v správnej miere striedať. Letné obdobie bolo veľmi dôležité z hľadiska naberania kondície, ktorú využijem v tejto zimnej sezóne.

Máte nejakú métu alebo cieľ, ktorý by ste v kariére radi dosiahli?Samozrejme, ciele sú stále a sú aj také, ktoré by som ešte chcela dosiahnuť. Snažím sa na sebe jednoducho makať a verím, že čo má prísť, tak to príde. Verím, že tie najväčšie úspechy ma ešte len čakajú.

Druhé miesto vo fínskom Levi, november 2018.

Koho vnímate ako svoju najväčšiu konkurenciu?
Tak jednoznačne Mikaelu Shiffrinovú, ale na pretekoch sú aj ďalšie baby, ktoré sú silné. Každá sezóna je iná, uvidíme, čo prinesie táto. Vždy príde niekto nový a mladší, preto to vnímam tak, že každá baba je pre mňa súper a konkurencia.

A kto je pre Vás, naopak, vzorom?
Nemám nejaký jeden vzor, skôr sa snažím zobrať si to dobré od každého dobrého pretekára a využiť to, aby som si pomohla.

Máte aj vy dni, kedy nemáte dosť síl a nevládzete?
Áno, aj také dni sú. Vtedy to však treba len prekonať a zaťať zuby. Mňa vtedy motivujú moje dosiahnuté výsledky a emócie — spomeniem si, prečo to robím, aby som si pripomenula, že na každom výsledku je niečo ťažké. Také dni však treba len vydržať a potom bude lepšie.


„Každý lepší výsledok, nielen výhru, si však pamätám, pretože viem, čo za ním stálo.“

Kto je Vašou najväčšou oporou?
Určite rodina, keďže stojí za mnou odmalička, je to môj tím. Najviac z nich to je asi môj brat, ktorý je so mnou stále aj na pretekoch, ako taký veľký brat.

Vnímate podporu svojich rodákov?
Vnímam, to určite, ale snažím sa ju veľmi neriešiť. Počas leta je toho záujmu o mňa menej, ale počas sezóny sa zväčší. Teší ma, že sa o mňa Slováci zaujímajú a som šťastná, že mám toľko fanúšikov. Všetko však má svoje výhody aj nevýhody. Snažím sa preto chrániť si svoje súkromie, čo je niekedy ťažšie.

Akým športom sa venujete, ak si chcete oddýchnuť od lyžovania?Venujem sa množstvu športov, napríklad ma baví tenis či futbal, v zime sa však venujem len lyžovaniu. Veľmi rada mám aj jazdu na motorke, kde sa mi asi páči rovnaký adrenalín, aký cítim pri lyžovaní.

Ako vyzerá Váš deň počas lyžiarskej sezóny pred pretekom?
Záleží na tom, či mám v daný deň preteky. Vtedy vstávam skoro ráno a na izbu sa vraciam po celom dni až podvečer, je preto náročné, ak mám preteky 2 dni za sebou. Ak mám normálny tréningový deň, doobeda som na lyžiach, poobede mám ľahší kondičný tréning, videorozbor a nejakú regeneráciu, napríklad masáž. Toto je taký môj večný kolobeh.

A ako vyzerá Váš deň, ak máte voľno?
Keď mám voľno, som šťastná, že mám pokoj a nemusím nič robiť, keďže inokedy mám všetko organizované a mám naplánované aktivity. Počas voľna vypínam a snažím sa nič nerobiť, keď je voľno, tak je voľno.

Život profesionálneho športovca je spojený aj s cestovaním, ako to vnímate vy?
Cestujeme veľmi veľa, ale vždy sa snažíme nájsť najkratšiu možnú cestu, keďže mi reálne cestovanie na preteky zaberie veľmi veľa času.

Vplýva cestovanie na Váš výkon?
Jasné. Keď človek celý deň cestuje, na druhý deň je unavený aj má stuhnuté nohy… to sa potom ukáže.

Navštívili ste nejaké miesto, ktoré Vás oslovilo tak, že by ste sa doň vrátili?
Ja som skôr taký typ, že keď som už niekde bola a videla to tam, tak chcem vidieť niečo iné. Po minulej sezóne som bola na Srí Lanke a bola pekná, ale teraz by som radšej šla niekam inam.

A možno aj viete kam?
Úprimne, nemám nejakú takú vysnívanú destináciu, ktorú by som chcela navštíviť, že toto je môj sen. Ale chcem určite veľa cestovať a pochodiť veľa miest. Mám však rada more a lákajú ma aj Spojené štáty americké.

Aktívne sa zapájate aj do popularizácie lyžovania u detí. Prečo je podľa Vás dôležité, aby deti lyžovali?
Myslím, že to je základ — aby deti mali nejaký vzor a aby sa hlavne hýbali. Je pritom jedno, či to bude lyžovanie alebo niečo iné, len nech športujú a stanovia si aj nejaké ciele. Som šťastná, že môžem byť deťom dobrým vzorom a pomôcť ich motivovať.

Posledná otázka je o Vašom súkromí. Prezradili by ste nám, kde ste sa spoznali s Michalom Kyselicom?
Pýta sa ma na to veľa ľudí, no my si to chceme nechať pre seba. To je to súkromie, ktoré si stále strážim a aj chcem naďalej strážiť.


Foto: archív Petry Vlhovej

Petra Vlhová
vek: 24
rodné mesto: Liptovský Mikuláš
disciplína: zjazdové lyžovanie
najväčšie úspechy: juniorská majsterka sveta v slalome (2014), majsterka sveta v obrovskom slalome (2019), víťaz preteku svetového pohára v obrovskom slalome (Semmering 2018), viacnásobný víťaz preteku svetového pohára v slalome, druhé miesto v celkovom poradí svetového pohára 2019.