SRBSKÝ NIŠ: Veža lebiek, koncentračný tábor a pljeskavica

Ak ste navštívili všetky turisticky atraktívne mestá v Európe, poďte do Nišu. Ak vás hromady turistov nelákajú a chcete objavovať Balkán, poďte do Nišu. Ak chcete zažiť city break, ktorý vás nezruinuje, poďte do Nišu.

My sme jedno z najstarších balkánskych miest navštívili v marci 2019 na 4 dni. Už samotný prílet na letisko je zážitkom, keďže patrí medzi najmenšie, aké sme kedy navštívili. Jedna pasová kontrola, jeden spoločný vestibul. Pred letiskom bankomat, v ktorom sme si zmenili peniaze a do mesta sme sa odviezli autobusom č. 34 zo zastávky, o ktorej sme do poslednej chvíle pochybovali, že je naozaj zastávkou.

Pamätníky z 2. svetovej vojny
Počas nášho výletu sme v Niši stihli pozrieť takmer všetky pamiatky, ktoré odporúčajú cestovateľské portály. Pritom sme si v pokoji stihli vychutnať aj atmosféru mesta. Budovy v meste dýchajú komunizmom, ktorý sa bije s modernými svetovými značkami.

„Must see“ zastávkou je koncentračný tábor. Zachované baraky, interiérová expozícia, ktorá približuje osobné príbehy väzňov — silný mrazivý zážitok, pri ktorom si uvedomíte, že krutosti 2. svetovej vojny sa netýkali len nášho stredoeurópskeho regiónu. Zaujímavosťou je, že z koncentračného tábora Červený kríž sa podaril najväčší útek z tábora — až 150 väzňom.

Po stopách 2. svetovej vojny sme sa vybrali do Memorial parku Bubajn za mestom. Na jeho kopci nájdete monument — 3 vysoké zovreté päste (muža, ženy a dieťaťa), ktoré sú pamätníkom popraveným. Práve na kopci Bubajn boli totiž popravovaní väzni koncentračného tábora.

Nišská pevnosť
Na pevnosť z 18. storočia sme narazili, aj keď sme ju nehľadali. Nachádza sa v centre mesta a vedie k nej most ponad rieku Nisavu. Pevnosť, alebo Tvrdava, je pekným miestom na prechádzku, pretože pôsobí skôr ako mestský park. Jej predchodcom však bolo antické mesto, preto sme počas cesty narazili na viac či menej zachovalé pamiatky — mešitu, sklad zbraní či rímske ruiny…

Od pevnosti je to len na skok na miestnu tržnicu, ktorá pripomína tradičné trhovisko, aké nájdete aj u nás. Zastávka sa však oplatí, pretože Srbi sú veľmi milí, zhovorčiví a priateľskí ľudia.

Hľadanie Veže lebiek
Veža lebiek je tiež jednou z top pamiatok, ktoré v Niši stoja za návštevu. Preto sme ju nechceli vynechať. Aj keď je mesto kompaktné, v požičanom aute sme sa chvíľu nevedeli orientovať a krúžili sme okolo veže bez toho, aby sme vedeli, že sme pri nej. Až po chvíli sme zazreli, že pred ňou skoro stojíme — obklopuje ju malý parčík. Lístok si kúpite v domčeku pred ním, kde je aj expozícia približujúca boje Turkov na Balkáne.

Tri metre vysoká veža skrýva zamurované lebky. Srbi totiž povstali proti Turkom, no keď videli, že sú v menšine, zapálili pušný prach a s Turkami padli aj oni. Turecký paša ako výstrahu pred ďalšími povstaniami oskalpoval ich lebky a dal z nich postaviť vežu, kde dnes nájdete len okolo 50 lebiek, no v minulosti ich vraj boli stovky.

Za návštevu v Niši ešte určite stojí aj archeologický park Medijana. Tvoria ho zachovalé ruiny kedysi noblesného rozľahlého palácového komplexu z čias Konštantína Veľkého a lákavé sú najmä zachovalé mozaiky na podlahe.

Gastroturistom určite odporúčame ochutnať srbské národné jedlo — pljeskavicu. Môžete si ju dať ako klasický hamburger alebo v arabskom chlebe, jej základom je pomleté bravčové alebo hovädzie mäso v tvare placky pečené na ražni.

Premýšľate, či sa oplatí navštíviť Srbsko? My sme boli s našou cestou a zážitkami spokojní. Nejde o žiadne Miláno či Londýn, no takéto menej vyhľadávané lokácie vám vedia priniesť viac pohody a oddychu.