5 interiérových pravidiel pre šťastné bývanie

Počuli ste už o hygge štýle? Svoj pôvod má v Dánsku a je pomerne ťažké preložiť ho jednoznačne. Predstavte si pod ním životný štýl plný pohodlia, šťastia, spokojnosti a radosti z každodenných maličkostí.

Taký život žijú Dáni, ktorí sú najšťastnejším národom sveta aj napriek daždivému počasiu. Aký je ich recept na šťastie? Duševnú pohodu si udržiavajú tým, že sa tešia z maličkostí a zo svojich domovov vytvorili útulné miesta. 

Základom hygge interiéru je rovnováha, jednoduchosť a útulnosť. Škandinávsky štýl v sebe prepája minimalizmus, funkčnosť a eleganciu. Aké prvky vyčaria z vašej domácnosti oázu šťastného života?

1. Pohodlné sedenie

Mäkký gauč na sedenie aj ležanie, kde sa bude stretávať vaša rodina aj partia priateľov. Priestor, z ktorého nebudete chcieť odísť. Zároveň môže ísť o vlastné hygge miestečko – moderné ušiakové kreslo, v ktorom si vychutnáte horúci čaj a obľúbenú knihu.

2. Textilné doplnky

Hygge je útulné a príjemné. V domácnosti tento pocit docielite textilnými doplnkami. Vankúše, koberce a deky by určite nemali chýbať. Rozložte ich na kreslá, gauč, pod okno. Pri výbere materiálov stavte na vlnu, bavlnu či kašmír, aby boli deky mäkké už na prvý dotyk.

3. Spätosť s prírodou

Oázu pokoja a pohody laďte do prírodných farieb a využívajte pritom prírodné materiály. Na drevenom stole majte stále vo váze živé vetvičky, ktoré domov rozvoňajú. 

4. Drobnosti

Maličkosti, ktoré podčiarknu hygge bývanie, sú fotografie v rámoch, vrecúško so sušenou levanduľou a šálka s horúcim nápojom. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj police s knihami, ktoré pôsobia útulne a korešpondujú s predstavou odpočinku podľa hygge.

5. Teplé svetlo

Interiér domácnosti doplňte lampami, reťazami svetielok aj sviečkami, ktoré umocňujú útulnosť hygge štýlu.

Chvíľka pohody stačí

Hygge je životný štýl, z ktorého vychádza dizajn našich domovov. Jeho základom je, že si vytvoríte čas pre seba a spomalíte. Doprajete si kúsok dňa na to, aby ste si užili aktivity, ktoré vám prinavrátia dušecnú pohodu a doplnia vám energiu. Každý si pod takouto aktivitou predstaví čosi iné. Čítanie knihy, pohár vínka, prechádzka po lese či debata s priateľmi. Nájdite svoj hygge moment a doprajte si ho ako pôžitok, ktorý si zaslúžite.