Poľsko – pohostinná krajina s prírodou a mestami

Vďaka LOT sa z Košíc lieta do nových destinácií už od marca 2016. Priamym letom sa môže každý dostať do hlavného mesta našich severných susedov – Varšavy. Prečo sa oplatí spoznať Poľsko? Opýtali sme sa Klaudii Kamińskej, ktorá študuje lingvistiku.

Myslím si, že Poľsko popisuje najlepšie slovo pohostinnosť. Vidno to najmä u starších ľudí a na vidieku. Ľudia sú pohostinní na základe múdrosti Gość w dom, Bóg w dom (Hosť v dome, Boh v dome).

Poľsko je veľmi zaujímavou krajinou, pretože každý si pri návšteve nájde to svoje – máme hory, vysočiny, nížiny, more, rieky, jazerá… Stráviť čas v Poľsku je možné všelijako v závislosti od ročného obdobia. V zime sa radi venujeme zimným športom v destináciách ako Zakopané, Karpacz alebo Białka Tatrzańska. Očarujúcim je aj región Mazury s množstvom jazier, krásnou prírodou a výhľadmi.

Ja milujem hory a odporúčam navštíviť krásne miesto v Tatrách – Morskie Oko. Je to jazero, obklopené horami, rastlinami a vyzerá to tam ako v rozprávke.

Poľsko má veľa zaujímavých a krásnych miest. Každé je iné, s vlastnou históriou a historickými budovami, múzeami, pamiatkami, námestiami…

Určite musíte vidieť Varšavu, Vroclav, Krakov, Gdansk, Toruň – najznámejšie a najväčšie mestá. Stojí za to navštíviť aj menšie mestá, ktoré sú krásne a zaujímavé – Zamość, Olsztyn, Sandomierz, Kazimierz Dolny, Pułtusk.

Odporučiť musím aj Oświęcim. Nie je to príliš veľké mesto, ale je v ňom Auschwitz-Birkenau (bývalý nacistický koncentračný tábor), ktorý ročne navštívia milióny turistov z celého sveta. Toto je veľmi dôležité miesto pre každý národ z dôvodu jeho historického významu.

V Poľsku nájdete veľa zábavných atrakcií: zábavné parky, najznámejší je Energylandia, aquaparky a čoskoro budeme mať aj najväčší tropický aquapark v Poľsku a Európe.

Ak prídete do Poľska, určite skúste tradičné jedlá – pierogi, schabowy, bigos alebo Gołąbki.“