Exotický Cejlón

Dostupnejšie a lacnejšie cestovanie prinieslo zimné dovolenky. Kto by nechcel vypadnúť z mrazivého zasneženého počasia a chytať bronz na exotickej pláži?

Vyhľadávanou destináciou dostupnou z Košíc je Srí Lanka, ktorá leží na ostrove Cejlón v Indickom oceáne. Hlavná sezóna v krajine čaju trvá od decembra do apríla a priemerne denná teplota je 29 stupňov Celzia.

Cejlón je rozlohou malý ostrov, ktorý môžete prejsť aj celý. Rozvinutejšie je najmä južné a západné pobrežie. Čo všetko by ste nemali vynechať?

Hlavné mesto Kolombo

Najväčšie mesto ostrova je prvým kontaktným miestom pre všetkých turistov. Prepája sa v ňom história a moderný svet. Tvár mestu zanechali Angličania, Portugalci aj Holanďania. Zaujímavé je najmä historické jadro Fort, ktoré bolo prvým portugalským osídlením.

Spomedzi moderných budov určite vyčnievajú 2 mrakodrapy World Trade Center a sídlo cejlonskej banky

Pláže a surfovanie

Srí Lanka sa môže pochváliť piesočnatými zlatistými plážami, pre ktoré je ideálnou destináciou na zimnú exotickú dovolenku. Medzi najvyhľadávanejšie pláže patrí Mirissa, Weligama či Tangalle.

Pláže Srí Lanky pritom okrem opaľovania a plávania ponúkajú aj skvelé podmienky pre surfovanie. Ich najväčším plusom je to, že nie sú preplnené ako v iných dovolenkových destináciách.

Divoká príroda

Cejlón láka aj krásnou divokou prírodou – dažďovými pralesmi, národnými parkami a voľne žijúcimi zvieratami. Neodmysliteľnou súčasťou Srí Lanky sú aj slony, ktoré môžete vidieť v prirodzenom prostredí v prírode. Za týmto účelom nájdete na ostrove viacero safari či slonie sirotince. 

Kultúrne dedičstvá

Okrem prírody a leňošenia na pláži môžete na Srí Lanky objavovať budhistickú kultúru. Na ostrove nájdete 8 pamiatok, ktoré sú zapísané do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi najznámejšie chrámy a navštevované miesta patri Dambulla, Kandy či Polonnaruwa.

Zážitky a gastroturizmus

Svoj raj na Srí Lanke nájdu milovníci exotického ovocia, akými je mango ananás, passion fruit, papája. Kuchyňa je na ostrove výrazne ovplyvnená Indiou, preto je neoddeliteľnou súčasťou jedál ryža a kari.

O Cejlóne sa nehovorí ako o krajine čaju len tak, keďže je to miesto kde sa písala história čaju. Oplatí sa zájsť na čajovú plantáž a vychutnať si ho priamo na mieste, kde sa pestuje a vyrába. Večer zas ochutnajte Arak – kokosovú pálenku.

Ak túžite po rovnováhe a upokojení tela aj mysle, ponorte sa do ajurvédy, ktorá k ostrovu patrí. Rovnako ako k Srí Lanke patrí aj korenie, ktoré môžete spoznávať v renomovaných spice gardens. 

Ak vás ostrov v Indickom oceáne oslovil, pri plánovaní svojej cesty myslíte na to, že pre cestovanie do Srí Lanky potrebujete platný pas aj víza, ktoré si viete vybaviť online vopred alebo priamo po príchode do krajiny.