Austrian Airlines už z Košíc lieta aj do Viedne

austrian airlines

Austrian Airlines je druhou leteckou spoločnosťou, ktorá obnovila svoju pravidelnú linku do Košíc po tom, ako došlo k uvoľneniu opatrení prijatých na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19. 

Prvý let z Viedne do Košíc po uvoľnení opatrení sa uskutočnil v pondelok 22.6.2020 s príletom do Košíc o 14:05 a následným odletom do Viedne o 14:55. Z Viedne priletelo turbovrtuľovým lietadlom typu De Havilland DHC-8 s kapacitou 76 sedadiel 30 cestujúcich. Následne z Košíc do Viedne odletelo 10 cestujúcich.

Lety z Košíc do Viedne budú prevádzkované pravidelne 4-krát do týždňa, a to každý pondelok popoludní, štvrtok ráno a popoludní a v sobotu ráno. Z Viedne do Košíc sa bude lietať v pondelok popoludní, v stredu večer, štvrtok popoludní a v piatok večer. Očakáva sa, že na jeseň 2020 sa frekvencia letov vráti späť na pôvodných 13 letov týždenne. 

Michael Tmej, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska Košice povedal: „Letecká spoločnosť Austrian Airlines je už takmer 25 rokov spoľahlivým partnerom Letiska Košice a sme veľmi radi, že jej lietadlá opäť spájajú Košice s Viedňou. Vďaka tomuto spojeniu je z Košíc opäť na dosah množstvo európskych destinácií a od júla opäť aj populárne diaľkové destinácie New York – Newark, Washington, Chicago a Bangkok.“

Stephan Linhart, obchodný riaditeľ Austrian Airlines pre Rakúsko a Slovensko povedal: „Veľmi sa tešíme, že po takmer 90 dňoch, počas ktorých boli naše lietadlá uzemnené môžeme konečne opäť lietať. Obzvlášť nás teší fakt, že medzi prvými destináciami, do ktorých sa vraciame sú aj Košice. Pre nás, ako aj pre náš „hub“ vo Viedni je to veľmi dôležité spojenie.“

Od 13. marca boli v dôsledku opatrení prijatých na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 zakázané medzinárodné lety s miestom pristátia na území SR. V Košiciach tak boli zrušené odlety a prílety všetkých leteckých spoločností (Austrian Airlines, České aerolínie, Eurowings, LOT Poľské aerolínie, Ryanair a Wizz Air).

Rozhodnutím krízového štábu zo dňa 9.6.2020 je umožnený voľný pohyb osôb smerom na Slovensko bez nutnosti povinnej 14-dňovej karantény z nasledujúcich 19 krajín: Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Chorvátsko, Island, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Nórsko, Rakúsko, Slovinsko a Švajčiarsko.

15. júna 2020 sa na linku spájajúcu Prahu a Košice vrátili České Aerolínie. Obnovenie leteckých spojení leteckými spoločnosťami Eurowings, LOT Poľské aerolínie, Ryanair a Wizz Air závisí od rozhodnutia jednotlivých spoločností, ako aj od rozhodnutia vlády SR.

Pre všetky letecké spoločnosti platia všeobecne platné pravidlá nosenia rúšok počas celej doby letu, dodržiavanie hygieny rúk a odstupov. Odporúčame sledovať podmienky uverejnené na webových stránkach jednotlivých leteckých spoločností a webové stránky letiska Košice.

letisko kosice

V súvislosti s letnou charterovou sezónou 2020 sa predpokladá, že na dovolenky z Košíc sa bude lietať do prímorských destinácií v Bulharsku, Grécku a na Cypre s leteckými spoločnosťami Smartwings a Bulgaria Air už od polovice júla. Možnosti letov do iných krajín závisia na rozhodnutí Ústredného krízového štábu SR a vlády SR. Bližšie informácie budú uverejnené začiatkom júla.