Z letiska BTS odleteli v polovici júna po 3 mesiacoch prví cestujúci do Sofie

 Z Letiska M. R. Štefánika odleteli 15. júna 2020 po otvorení hraníc prví cestujúci pravidelnou linkou dopravcu Wizz Air do hlavného mesta Bulharska, do Sofie. Zároveň zo Sofie prileteli prví cestujúci do Bratislavy. Sofia je prvou destináciou, kam odleteli prví cestujúci po troch mesiacoch od zákazu civilných letov.

Sofia je zároveň jedinou pravidelnou destináciou, kam sa bude lietať z Bratislavy počas júna. Lety sú v pláne 3 x týždenne.

V júli začne prevádzkovať svoje pravidelné lety z Letiska M. R. Štefánika aj dopravca Ryanair, a to do destinácií Burgas v Bulharsku, do Solúna v Grécku, na grécky ostrov Korfu a na Pafos na Cypre a z nich. Zároveň pribudnú aj letné charterové lety na ostrovy Zakyntos, Rodos či Krétu.

„Sme veľmi radi, že sme po troch mesiacoch mohli na Letisku M. R. Štefánika privítať prvých cestujúcich. Spomedzi 19 štátov, s ktorými Slovensko otvorilo hranice, prevádzkujú pravidelné lety z Bratislavy dopravcovia do Bulharska, Grécka a na Cyprus, lety na Maltu pribudnú koncom októbra,“ informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec počas „otvorenia“ letiska.

Útvar vedúceho hygienika rezortu Ministerstva dopravy a výstavby SR nariadil pre všetky slovenské letiská hygienické opatrenia, ktoré je potrebné dodržiavať počas doby na letisku. Povinné je prekrytie horných dýchacích ciest rúškom alebo šálom či šatkou (neplatí pre deti do 3 rokov) a nosenie rúška počas celej doby na letisku aj na palube lietadla, dezinfekcia rúk pri vstupe do budovy letiska, dodržiavanie sociálnych rozostupov aspoň 2 metre pri vybavení na checkine a na bezpečnostnej kontrole. Zároveň je cestujúcim po prílete zmeraná telesná teplota. Zamestnanci letiska nosia pri vybavení cestujúcich ochranné prostriedky.

„Spustenie letov do ďalších krajín, kam cestujúci z Bratislavy doposiaľ lietali, akými sú lety do Veľkej Británie, Írska, Ruska, Ukrajiny, Turecka, Egypta či Tuniska bude závisieť od otvorenia hraníc Slovenska s týmito krajinami. Presný termín nie je známy,“ povedal prevádzkový riaditeľ letiska Imrich Ancin.