Košice Airport Magazine

Čo kde ochutnať alebo zaleťte si z Letiska Košice na výlet za gastronomickým nebom

Gastronómia zo sveta

Veľká väčšina z nás si cestovanie nevie predstaviť bez ochutnávania tradičných miestnych lahôdok, ktoré nám pomôžu intenzívnejšie navnímať neznáme miesta. Spísali sme pre vás najikonickejšie pochúťky jednotlivých destinácií, kvôli ktorým sa rozhodne oplatí zbaliť si kufor a vydať sa na výlet.

Zürich

Ak vás vietor zaveje do tohto nádherného mesta, určite v prvom rade ochutnajte Zürcher Geschnetzeltes, teda teľacie na smotane. Toto ikonické jedlo pochádza priamo odtiaľ a je to nakrájané teľacie mäso podávané v krémovej omáčke so smotanou, bielym vínom a hubami. Zvyčajne sa servíruje s rösti – švajčiarskou verziou opekaných zemiakov, pripomínajúcou naše zemiakové placky. Veľmi obľúbené sú tu rôzne syrové Fondue, ale aj Raclette – rozpustený syr nalievaný na zemiaky, podávaný s kyslou uhorkou a cibuľkou. Milovníkov sladkého potešia Luxemburgerli – mini makrónky, ktoré sú jemnejšie a nadýchanejšie ako klasické francúzske makrónky.

Viedeň

Aká by to bola návšteva Viedne bez ochutnania najznámejšieho rakúskeho jedla Wiener Schnitzel. Viedenský rezeň je veľký, chrumkavý teľací rezeň obalený v strúhanke a vyprážaný na masle alebo bravčovej masti. Tradične sa podáva s zemiakovým šalátom bez majonézy (Erdäpfelsalat), citrónom a niekedy aj s brusnicovým džemom. Zlákať vás však môže aj Tafelspitz – varené hovädzie mäso v silnom vývare, podávané s jablkovým chrenom a zemiakovými plackami. Mlsné jazýčky poteší Kaiserschmarrn (cisársky trhanec) podobný palacinke natrhanej na kúsky, podávaný so slivkovým lekvárom alebo jablkovým pyré. Klasikou sú Sacherova torta a jablková štrúdľa.

Varšava

Pri návšteve Varšavy by sme vám odporučili začať najslávnejším poľským jedlom, ktorým sú Pierogi (plnené pirohy). Môžu byť varené alebo pečené a mávajú rozmanité plnky. Najklasickejšiu verziu predstavujú Ruskie, ktorých náplň tvorí tvaroh, zemiaky a cibuľa či kôpor. Určite vám zachutí aj kyslá ražná polievka Żurek so zemiakmi, klobáskou a vareným vajíčkom. Podáva sa zvyčajne v chlebovom bochníku. Poľský kapustový guláš Bigos je „must have“ – čím starší, tým chutnejší. Z múčnikov je obľúbený Sernik, čo je vlastne poľská verzia cheesecake-u, vyrobená z tvarohu a pečená v rúre. Na každom kroku objavíte aj nadýchané šišky. 

Gdaňsk

V prístavnom meste to bude logicky najmä o rybách. Najobľúbenejším jedlom je tu Śledź po kaszubsku (Sleď po kašubsky), čiže tradičný sleď v sladkokyslej marináde s cibuľou, koreninami a niekedy s hrozienkami alebo paradajkovou omáčkou. Reštaurácie majú vlastné verzie poctivej rybacej polievky z čerstvých baltských rýb, s koreňovou zeleninou a korením. Veľkou pochúťkou sú tiež pirohy plnené treskou a bylinkami.
Gdaňsk je však známy aj svojimi údenými rybami, najmä halibutom, lososom a makrelou. Pokiaľ zatúžite predsa len po mäse, odporúčame Kotlet schabowy po gdańsku (bravčový rezeň na gdaňský spôsob), ktorý sa podáva s karamelizovanou cibuľou a jantárovou omáčkou (odkaz na slávny gdaňský jantár). Na záver si ešte objednajte tvarohový koláč s višňami a Goldwasser, čiže gdaňský likér so zlatými lupienkami. Pochádza priamo z Gdaňska a má viac ako 400-ročnú históriu. Má mierne sladkú chuť s tónmi škorice, kardamónu a pomarančovej kôry.

Štokholm

Pri návšteve Štokholmu začnite ochutnávkou tradičného švédskeho jedla, ktorým je Köttbullar – švédske mäsové guľôčky z hovädzieho a bravčového mäsa, podávané s krémovou omáčkou, zemiakovou kašou, nakladanou uhorkou a brusnicovým džemom. Obľúbený je aj marinovaný losos Gravlax, v soli, cukre a kôpri, podávaný s horčicovo-kôprovou omáčkou, prípadne nakladaný sleď Sill v rôznych marinádach  (horčicová, cesnaková, cibuľová, paradajková, kôprová, kari). Lahôdkou tu je aj Janssonovo pokušenie – krémový zapekaný pokrm z vrstiev zemiakov, cibule, smotany a ančovičiek. Našu kuchyňu vám budú viac pripomínať Kroppkakor, čiže zemiakové knedle plnené bravčovým mäsom, cibuľou a koreninami. Často sa podávajú s brusnicovou omáčkou a maslom. Najmä deti určite osloví Princeznina torta – zelená marcipánová torta plnená vanilkovým krémom, malinovým džemom a šľahačkou, ktorá predstavuje ikonický švédsky dezert. Mimoriadnej obľube sa tu však tešia aj škoricové Kanebulle – niečo ako naše osie hniezda. Náš tip – pre odvážlivcov je tu naozaj netradičný zážitok – ochutnávka fermentovaného sleďa, ktorý patrí k najkontroverznejším jedlám Švédska. Extrémne totiž zapácha, preto ho neservírujú v reštauráciách, ale dá sa kúpiť v obchodoch a vychutnáva sa vo voľnej prírode čo najďalej od ľudí…

Talinn

Ak sa chystáte do Tallinnu, určite vyskúšajte niektoré z typických estónskych jedál. Ikonický je Kiluvõileib (sendvič potretý smotanovým syrom so sleďom, vajíčkom a bylinkami. Mulgipuder je zase hustá a sýta kaša zo zemiakov a jačmeňa, podávaná s opečenou slaninou a cibuľou. Otestovať by ste tiež mali estónsky jačmenný chlieb Karask, ktorý je mierne sladký a tradične sa podáva s maslom, tvarohom alebo medom. Sült je tradičné estónske jedlo podobné huspenine, vyrobené z pomaly vareného bravčového mäsa, ktoré sa potom nechá stuhnúť v prírodnej želatíne. Ochutnajte aj Rosolje – zemiakový šalát s cviklou, nakladanými uhorkami, kyslou smotanou a často aj so sleďom alebo klobásou. Jedna z najunikátnejších estónskych špecialít je Kama – raňajková kaša, ktorú tvorí zmes jačmennej, žitnej, pšeničnej a hrachovej múky, ktorá sa mieša s kyslým mliekom alebo jogurtom.Často sa podáva so sladkým ovocím alebo medom. A na záver to chce bodku v podobe likéru Vana Tallin. Je to sladký korenistý likér s príchuťou rumu, vanilky a citrusov, obľúbený v Estónsku už od 60. rokov. Podáva sa samotný, s kávou alebo ako súčasť kokteilov.

Zadar

Po prílete do Zadaru odporúčame začať Pašticadou, čiže tradičným miestnym hovädzím gulášom. Podáva sa so špeciálnymi domácimi gnocchi. Chutné je tiež „Čierne“ rizoto s morskými plodmi, hlavne sépiou, zafarbené jej vlastným atramentom. Jedno z najikonickejších chorvátskych jedál nesie názov Peka, keďže sa mäso (alebo chobotnica) pečie na drevenom uhlí pod železným poklopom (peka) so zemiakmi, bylinkami a olivovým olejom. Obľúbený je aj Brudet – hustý guláš z rýb a morských plodov, varený v paradajkovej omáčke s vínom, cibuľou a korením, ktorý sa tradične podáva s polentou. Určite ochutnajte aj Fritule, teda chorvátske mini šišky podobné donutom a zadarský višňový likér Maraschino.

Liverpool

No a ak sa chystáte do Liverpoolu, úplným základom je Scouse – ikonické husté hovädzie alebo jahňacie ragú s mrkvou, cibuľou a zemiakmi, pomaly dusené, až kým nie je krásne mäkké. Podáva sa s nakladanou červenou repou alebo kyslými uhorkami a chrumkavým chlebom. Z každého rohu sa na vás bude usmievať aj tradičná Fish and Chips. Milovníci polievok si pochutia na Pea Wack Soup – hustej polievke z hrachu a zeleniny. No a najmä deti poteší Wet Nelly – liverpoolská verzia tradičného britského bread pudingu – sladký koláč zo sušeného chleba, sušeného ovocia, cukru, korenia a sirupu. Obľúbená je tiež Liverpoolska citrónová torta – Tradičný dezert z krehkého cesta s citrónovou plnkou, jablkami a maslovým karamelom.