Za hranicami Košíc

Vinohradnícka oblasť Tokaj
Vinohradnícka oblasť Tokaj

Košice sú mestom plným historického šarmu a kultúrneho bohatstva. Avšak mimo jeho rušných ulíc, pulzujúcich typickým mestským životom, sa nachádzajú skryté poklady čakajúce na ich objavenie. Od vzácnych vínnych pivníc, cez historické a technické skvosty, až po malebné vodopády – takúto rôznorodosť ponúka okolie Košíc cestovateľom, ktorí hľadajú únik od mestského zhonu. Nechajte sa nimi zlákať a preskúmajte niektoré z najkrajších „miest mimo mesta“.

Len kúsok od Košíc vás uchváti Tokajská vinohradnícka oblasť, známa pre svoje výnimočné vína a očarujúce krajinné scenérie. Práve tu sa, po celé stáročia, nachádzajú hlboko v zemi staré vínne pivnice. Nazrite do niektorej z nich a prejdite sa starodávnymi chodbami, kde vám čas prestane plynúť. Ponorte sa do bohatých vôní vyzretých vín, starostlivo uchovávaných v dubových sudoch. Preskúmajte labyrinty chodieb, v ktorých sa od lokálnych vinárov dozviete viac o oblasti s tisícročnou vinárskou a vinohradníckou tradíciou. Či ste znalec vín alebo len hľadáte pokojný únik z mesta, Tokaj vám poskytne nezabudnuteľný zážitok / 1:30 hod autom.

Husitský kostol

Schovaný v malebnej dedinke Lúčka, uprostred miernych svahov východoslovenskej krajiny, sa nachádza pozoruhodný husitský kostol, ktorý je svedectvom o náboženskom a architektonickom dedičstve Slovenska. Tento stredoveký klenot z 15. storočia sa pýši detailným gotickým štýlom a bohatou históriou. Po prekročení jeho pomyselného prahu sa prenesiete do minulosti. Obdivujte pôsobivú fasádu kostola zdobenú detailnými vyrezávaniami a jemnými kamennými mriežkami alebo sa len zahĺbte do jeho pokojnej atmosféry. Kostolík vo vás určite zanechá nezabudnuteľný dojem / 1 hod autom.

Obnovený vodný mlyn v Kováčovej

Vyberte sa do dediny Kováčová, zasadenej uprostred malebného krajinného parku neďaleko mesta Rožňava, a objavte skrytý skvost, ktorý vás zaručene vráti späť v čase. Obnovený vodný mlyn objavíte v samotnom srdci obce. Jeho zachovalý interiér, vrátane technického vybavenia, ponúka návštevníkom pohľad do jednej z najvýznamnejších remeselných tradícií slovenského vidieka. Nielen pre milovníkov technických pamiatok, ale aj pre lovcov historických príbehov, je mlyn v Kováčovej ideálnym miestom na výlet / 1 hod autom. 

Vodopády v dedinke Háj

Patríte medzi milovníkov prírodných úkazov? Tak choďte do Hája! Áno, presne tam – do nedotknutej divočiny okolo dedinky Háj, kde na vás čaká nezvyčajná sústava kaskádových vodopádov. Sú schované medzi bujným porastom a v hukote padajúcej vody ponúkajú osviežujúci únik od každodenného života. Užite si čistú krásu prírody, hoci len kúsok od mesta, kde krištáľovo čisté potoky padajú cez machom pokryté skaly do malebných jazierok / 40 min autom.

Vodná nádrž Palcmanská maša

Pre tých, ktorí túžia po dobrodružstve na vode, niet lepšieho miesta ako pokojné brehy vodnej nádrže Palcmanská Maša, rozprestierajúcej sa na južnej strane NP Slovenský raj. Najchladnejšia vodná nádrž na Slovensku je rajom pre nadšencov vodných športov a milovníkov prírody zároveň. Zoberte si pádlo a preskúmajte vody priehrady na kajaku alebo kanoe. Preplavte sa po zrkadliacej sa hladine, pozdĺž lesa a skalnatých útesoch, popod železničné mosty, až do hĺbky národného parku / 1:40 hod autom.