Milujete lietadlá a všetko s nimi spojené? V Košiciach existuje výnimočný podnik, v ktorom si dali záležať na každom detaile. Bar v podobe trupu lietadla, reálne letecké doplnky, „runway“ na stene a názvy pizze po vzore leteckých spoločností… Navyše unikátna možnosť sledovať pri gastro zážitku z vyladenej pizze pristávanie a vzlietanie malých i veľkých dopravných lietadiel. PILOT BAR & LOUNGE osloví vkusným a premysleným interiérom, kvalitnou a do poslednej omrvinky vyšperkovanou pizzou a atmosférou, ktorú inde nenájdete.
Sedíte pri výnimočne chutnom jedle v mimoriadne štýlovom a vkusnom interiéri, kde na vás z každej strany doslova dýcha autentickosť leteckého sveta. Vychutnávate si drink pri bare, ktorý je identický a originálne prepracovaný ako runway, a máte pocit, že ste práve narolovali na vzlet.
Cez okná sledujete pristávať lietadlá a v duchu uvažujete, kam by ste si tak mohli kúpiť lacné letenky na predĺžený víkend… Ste i nie ste na letisku a hoci v najbližšej dobe nikam necestujete, v duchu sa cítite ako výletník. PILOT BAR & LOUNGE má totiž zázračnú schopnosť vytrhnúť vás z každodennej všednosti.
Sen? Vychýrený gastro podnik uprostred ničoho
Jeho majiteľ Michal Borza ho postavil takpovediac „na zelenej lúke“, alebo ak chcete, na prázdnom poli a svoju víziu urobiť vychýrený gastro podnik uprostred ničoho, kde však všetko žije letectvom, dokázal pretaviť do reality.
„Môj letecký výcvik začínal v týchto priestoroch, pretože v budove sídli letecká škola. Vtedy sme tu boli len inštruktor a ja a tráva po pás. Pôvodný majiteľ tu prevádzkoval mini bar pre kamarátov. Keď som uvidel ten opustený priestor, ako práve po výbuchu v Černobile, kde ešte na stole bola nedopitá káva, uprostred krásnej prírody okolo, uvedomil som si, že všade inde na svete by sa o to ľudia trhali,“ objasnil svoje začiatky i to, že ho všetci odrádzali, že kto mu už len do takéhoto podniku uprostred poľa bude chodiť a čo v zime, keď cesty zaveje sneh a tu po nikom ani pes neštekne.
Na svete existuje sotva 15 podobných miest
Našťastie sa nenechal odradiť a dnes už tretí rok prevádzkuje PILOT BAR & LOUNGE, v ktorom si okrem pizze môžete pochutiť aj na burgroch či šalátoch, skvelých drinkoch a kvalitnej káve. Záleží mu na tom robiť veci kvalitne, preto neustále vylepšuje a renovuje, rozširuje a prestavuje. Hoci by ste v okrajovej časti Košice – Barca nečakali čosi také sofistikované, ak raz vkročíte do týchto priestorov, budete sa tu opakovane vracať. A to nielen z dôvodu, že nikdy nemáte problém s parkovaním a nemusíte sa báť, že vám deti vbehnú pod kolesá auta.
„Uvedomili sme si však, že výhľad a lokalita nie sú všetko, hoci na svete reálne existuje sotva 15 podobných miest, kde nie ste cestujúci na letisku a môžete sledovať pristávanie a vzlet lietadiel. Povedali sme si, že musíme byť iní a výnimoční, aby sa k nám ľudia vracali. Vedeli sme, že keď to urobíme bežné a všedné, nedokážeme pritiahnuť nikoho. Kladieme dôraz na suroviny a kvalitu pizze, na ktorej vývoji sme pracovali viac ako rok, kým sme boli spokojní. Zároveň sme postupne prešli na overené kvalitné suroviny výlučne od talianskeho dodávateľa, od ktorého berieme všetky najzákladnejšie produkty na výrobu poctivej talianskej pizze (múku, olej, droždie, mozzarellu i pomodoro. Robí to naozaj veľmi veľa a chutí to inak ako menej kvalitné náhrady.“
Pizza s drevnými pistáciami či rozmarínom
Pizza nesie názvy jednotlivých leteckých spoločností a aktuálne do ponuky pribudli štyri novinky, ktoré je škoda neochutnať. Skúsili ste už niekedy pizzu s hruškou, gorgonzolou a drvenými pistáciami alebo s rozmarínom a cibuľou?
Pokiaľ ste skôr tradičnejší typ, oceníte poctivé burgre, ale tiež klasiku ako vyprážaný syr. Deti potešia palacinky i horúca čokoláda a vás skutočnosť, že ich viete umiestniť do uzatvárateľného detského kútika, takže ich budete mať na očiach, no v dostatočnej vzdialenosti na to, aby ste si vychutnali napríklad aj kvalitnú kávu či miešaný drink.
„Nič neflákame, snažíme sa poctivo ponúkať to najkvalitnejšie, aby sa u nás zákazník nielen príjemne cítil, ale i dobre najedol. Otvorené máme denne od 9:00 do 22:00 a dopoludnia ponúkame napríklad aj raňajkové menu. V lete organizujeme na veľkej terase pravidelné grilovačky s dídžejom, detské akcie s animátormi, rôzne párty či teambuildingy. Zrazu sme na mŕtve miesto priniesli život a je to skvelé.“
Cesto na pizzu dolaďovali rok
O cite pre detail hovorí aj skutočnosť, že vývoj pizze trval viac ako rok, kým boli všetci spokojní. „Vedeli sme, aký typ chceme, no stále nám na nej niečo nesedelo. Môžete mať skvelý recept, ale všade je iná voda, múka, pec… Napokon zaúradovala náhoda. Elektrikár nám omylom pri zapájaní nového miesiča na cesto zamenil fázy a miešač cesta nám začal miešať do opačnej strany. Nevedeli sme zamiesiť cesto, takže som bežal do obchodu kúpiť najväčší kuchynský robot, aký tam práve mali, nech zvládne spracovať aspoň dve kilá múky. A vtedy sa to stalo. Pochopili sme, že dovtedy sme cesto miešali zle a veľmi krátko. Tiež sme ho potom už opakovane nepremiešavali.“
Odvtedy sa v PILOT BAR & LOUNGE pýšia pizzou, ktorá je maximálne mäkká a nadýchaná, pripravovaná podľa neapolského receptu. Pri jej príprave musia zamestnanci, rovnako ako posádka lietadla, dodržiavať checklist – aby nedošlo k žiadnym prešľapom. Rozhodne ju odporúčame ochutnať a užiť si jedinečnú atmosféru podniku v nezvyčajnej lokalite.
„Výnimočnosť v bežnom prostredí nevynikne a je často prehliadaná a podceňovaná, preto choďte tam, kde vás ocenia, nie tam kde vás tolerujú. Aj preto vznikol tento výnimočný PILOT BAR & LOUNGE s jedinečným výhľadom a my veríme, že to ľudia postupne čoraz viac ocenia,“ dodal M. Borza.