Košice – odkrytý poklad

Najdlhšia pešia zóna na Slovensku, jediný vystavený národný poklad v Európe, viac než 300 kaviarní v centre mesta, nád-herné historické pamiatky, milí ľudia a úžasné okolie – toto je len niekoľko vecí, vďaka ktorým sú Košice tým pravým miestom na výlet.

Bez ohľadu na to, kedy sa rozhodnete metropolu východného Slovenska navštíviť, môžete sa tešiť na jedinečné zážitky spojené s dejinami a zábavou. Ak ste však fanúšikom kulinárie, potom vás určite poteší informácia, že Košice sú niekoľkokrát do roka dejiskom gastro festivalov, ktoré ulahodia každému fanúšikovi dobrého jedla i pitia.

Najväčšej popularite sa tu rozhodne teší víno. Hoci vinice, ktoré kedysi obkolesovali mesto, sú teraz zastavané panelákmi, centrum mesta si stále zachováva bohatú vinársku tradíciu. Vďaka vinotékam, ktorých je tu naozaj hojne, si môžu návštevníci kedykoľvek pochutnať na tých najlepších vínach zo Slovenska i Európy. Ak však viac ako pitie vína vo vinotékach milujete pitie vína vo výnimočnom prostredí, potom si naplánujte výlet do Košíc na obdobie, kedy mesto žije festivalmi skladajúcimi úctu práve tomuto nápoju.

V máji očarí milovníkov jeho autentickej zložky festival Natura Vinum Košice, ktorý ponúka možnosť vyskúšať si, ako chutia vína bez umelých prísad a konzervantov, a vzdať tak úctu pôvodným, i súčasným vinárom, ktorí veria, že to najlepšie víno vzniká skĺbením kvalitných surovín a tvrdej práce. V júni sa Košice stanú ružovými. V rámci festivalu Rosé Fest vás reštaurácie po celom meste čakajú so špeciálnym výberom jemných, lahodných, ružových vín ako stvorených na horúce letné dni.

ksv_dolna brana

V tom istom mesiaci vás čaká aj iný veľký festival – lepšie povedané, najväčší kulinársky festival na Slovensku. Košice Gurmán Fest sa každý rok teší stúpajúcej návštevnosti, ktorá v roku 2015 dokonca prekonala hranicu 11 000! Jún však nie je posledným mesiacom v roku, ktorý patrí vínu. Ten najväčší vínny festival v meste, Košické slávnosti vína, sa koná vždy v septembri, na mieste bývalých hradných múrov, kde v nezabudnuteľnej atmosfére a za sprievodu skvelej hudby vystavuje svoje diela viac než 40 vinárstiev zo Slovenska i Európy.

Ak pred vínom uprednostníte ľahší, hoci rovnako zachovalý nápoj, potom sú pre vás miestne pivovary ako stvorené. Jeden z najstarších hostincov v Európe s príhodným názvom „Hostinec“; pivovar inšpirovaný tradičným českým filmom, „Golem“ i mnoho pubov ponúkajúcich tie najlepšie slovenské pivá sú tými najlepšími miestami, kde stráviť letný večer s priateľmi. Rovnako ako v prípade vína, ani fanúšikovia piva nie sú ukrátení o festivaly, ktoré každoročne prinášajú do Košíc len to najlepšie. V apríli sú to slovenské i európske pivovary, ktoré prezentujú svoje najkvalitnejšie výrobky na Salóne piva. V septembri dostávajú na Košice Pivo Feste priestor lokálne pivovary, ktoré síce varia v menšom množstve, ale s o to väčšou láskou.

Ak milujete históriu, umenie, stretávanie sa s priateľskými ľuďmi, delikátne jedlá a skvelé nápoje, príďte do Košíc. Nájdete v nich toto všetko, a aj omnoho viac, stačí len prísť a začať objavovať.

Pre viac informácií, navštívte: www.visitkosice.eu

Visit Košice
Foto: Visit Košice_35A0508 (1)  copy