TURKISH AIRLINES v júni zaradí Košice do svojej siete destinácií

Turkish Airlines, vyhodnotená ako najlepšia letecká spoločnosť v Európe (podľa prieskumu Skytrax 2015), lietajúca do väčšieho počtu krajín ako ktorýkoľvek iný dopravca na svete, 18. apríla 2016 na tlačovej konferencii v Košiciach oznámila, že o-tvorí letecké spojenie Istanbul – Košice, čím sa Košice zaradia do zoznamu 285 destinácií, do ktorých Turkish Airlines lieta. Prvý let je naplánovaný na 16. jún 2016. Lietať sa bude trikrát týždenne, vždy v utorok, štvrtok a piatok. Odlet z Košíc je naplánovaný na 10:05 a prílet do Istanbulu o 13:05. Spoločnosť Turkish Airlines bude na linku nasadzovať rôzne typy lietadiel v závislosti od aktuálneho dopytu, najmä však lietadlá typu Boeing 737-800, Airbus A319 alebo Airbus A320.

Fatih Cigal, viceprezident Turkish Airlines pre obchod v strednej Európe. na tlačovej konferencii v Košiciach povedal: „Turkish Airlines prikladajú Koši-ciam špeciálnu dôležitosť vzhľadom na ich strategický, kultúrny, historický, obchodný a turistický význam. Z toho pramení vysoký potenciál pre napĺňanie našej globálnej siete destinácií. Sme veľmi radi, že dnes robíme tento veľký krok a spájame východné Slovensko so svetom.”

Cena spiatočnej letenky na linke Košice – Istanbul začína na úrovni 200 EUR (vrátane všetkých poplatkov). V ponuke Tur-kish Airlines je však oveľa viac ako „len“ Istanbul. Spoločnosť, ktorá je členom leteckej aliancie Star Alliance lieta do 285 destinácií na celom svete a množstvo z týchto destinácií bude dostupných s pohodlnými prestupovými časmi v Istanbule, napríklad:

Tel Aviv od 350 €
Singapur od 575 €
Bangkok od 585 €
Johannesburg od 540 €
Honk Kong od 580 €
Los Angeles od 750 €

Levend Arisoy, generálny manažér Turkish Airlines pre Slovensko, povedal: „Spolu s letiskom Košice pracujeme na tomto projekte viac ako štyri roky a dnes sme konečne vo fáze, že tu budeme mať tri lety týždenne. Veríme, že vzhľadom na očakávaný dopyt na trhu budeme mať do konca tohto roka denné spojenie. Pre nás Košice nie sú „len“ Košice. Berieme do úvahy hneď niekoľko regiónov: celé východné Slovensko s mestami ako Prešov, Poprad, či Micha-lovce, severovýchod Maďarska (Miskolc), severozápad Rumunska, juhovýchod Poľska a Zakarpatskú Ukrajinu.”

Michael Tmej, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice: „S nadšením vítame v Košiciach nášho nového partnera – spoločnosť Turkish Airlines. Na tom, aby tento mimoriadne silný globálny prepravca prišiel do Košíc sme pracovali viac ako štyri roky. Sme nesmierne radi, že cestujúci z východného Slovenska, severného Maďarska, západnej Ukrajiny i juhovýchodného Poľska budú mať možnosť objaviť množstvo destinácií v Amerike, Ázii či Afrike s odletom z Košíc a pohodlným prestupom v Istanbule.“

Juraj Toth
Foto: Rado mlýnek

DSC_0933