Na prechádzke po Hlavnej ulici

Košice Hlavná ulica

Návštevníci, ktorí zamieria do metropoly východu určite nikdy nevynechajú prechádzku po najväčšej tepne Starého mesta. Hlavná ulica – obľúbené korzo turistov ale i domácich je očarujúce napohľad, ale pekné selfíčka s hrajúcou fontánou nie sú jediné, čo ponúka. Viete, čo všetko by ste na promenáde nemali prehliadnuť a kam sa jej malebnými bočnými uličkami môžete dostať? Dámy a páni, rodáci či hostia, nahliadnime bližšie k turisticky zaujímavým miestam Hlavnej ulice.

Pôvodné námestie

Dnes vyše kilometer dlhá pasáž mala už v stredoveku podobu námestia. Čermeľský potok, ktorý viedol pozdĺž celej ulice určil jej výsledný vzhľad. Rozdvojenie potoka vytvorilo akýsi ostrov, ktorým sa vytýčilo miesto vtedajšieho spoločenského ruchu.  Aj keď bol tento potok v roku 1899 zasypaný, po 100 rokoch a rekonštrukčných prácach z roku 1997 dostal opäť svoj priestor a jeho zmenšenú verziu môžete vidieť aj v súčasnosti.

Z dôb dávno minulých

Našu prehliadku začneme od Námestia osloboditeľov, kde sa nachádza OC Aupark, smerom k Dómu. Prvý z bodov, na ktorý takto narazíte je Dolná brána. Pôvodne bola súčasťou stredovekého hradbového opevnenia. Počas vyššie spomenutej rekonštrukcie Hlavnej ulice v roku 1997 sa objavili jej zvyšky po dlhých rokoch zabudnutia. Pamiatkári sa rozhodli z tohto podzemného priestoru vytvoriť Archeologické múzeum, v ktorom máte možnosť vidieť historické opevnenia Košíc z čias Arpádovcov, Luxemburgovcov a Mateja Korvína a časť bývalej mestskej kanalizácie. Taktiež tu nájdete aj artefakty premiestnené z Dómu sv. Alžbety.

Na mieste mestského cintorína

Postupujúc od Dolnej brány sa pred vami vynorí krásna kaplnka sv. Michala. Táto kaplnka bola postavená približne v 2. polovici 14. storočia a je druhou najstaršou zachovanou pamiatkou v Košiciach. Už vtedy zasahovala do územia stredovekého mestského cintorína, a preto jej v tej dobe prischol názov „Cintorínska kaplnka“. Keď bol postupom času cintorín zaplnený, kosti sa ukladali aj do jej podzemia, do tzv. kostníc. Za svojej existencie kaplnka prešla dvomi rekonštrukciami (1903-1904 a 1998-2006) a po tej poslednej získala cenu Félix za najlepšie zrekonštruovanú stavbu roka 2006.

Priestor pre umenie

Napravo od kaplnky sv. Michala sa nachádza jedna z najstarších a najvýznamnejších galérií na Slovensku. Východoslovenská galéria vznikla v roku 1951 ako prvá slovenská regionálna galéria. Jej hlavné sídlo sa nachádza v budove bývalého Župného domu z 18. storočia. Galéria uchováva najpočetnejšiu zbierku diel košickej moderny a jej hlavnou snahou je propagovať súčasné umenie.

Symbol Košíc

Už z diaľky si privlastňuje obdivné pohľady návštevníkov najväčší majestát Hlavnej ulice – Dóm sv. Alžbety Uhorskej. Je to slovenský ale i európsky unikát a to aj tým, že je najvýchodnejšie položenou vrcholne gotickou stavbou. Dominanta interiéru – 4-krídlový oltár – je súčasťou najpočetnejšieho  európskeho súboru 48 gotických tabuľových malieb. Bočný oltár sv. Kríža je údajne jediný v Európe odliaty iba z kovu, konkrétne z kovu zbraní z 1. svetovej vojny. Pre panorámy chtivých priaznivcov výšok je sprístupnená dómska Žigmundova veža, v ktorej máte možnosť vidieť hodiny i zvonicu, ktorú aj dnes ručne obsluhuje zvonár.

Košice ponúkajú množstvo zaujímavých miest. V nasledujúcich vydaniach vám radi predstavíme ďalšie. Spoznávajte s nami Košice!

Autor: Natália Olexová
Foto: Milan Gonda