Cestovateľ Pavel Višňovský: „Nebojte sa, nevzdávajte sa a plňte si sny.“

Pavel Višňovský Abu Dhabi

Mladý Prešovčan cestuje na vlastnú päsť. Často len s malým batohom, nízkonákladovo. Napriek tomu spoznáva nové krajiny, zažíva neopísateľné dobrodružstvá, potápa sa s korytnačkami, navštevuje starobylé chrámy. Cestovanie je jeho vášeň, ktorej naplno podľahol.

 Cestovanie a fotografovanie sú tvojimi veľkými vášňami. Ako si sa k nim dostal a kedy si nabral odvahu vybrať sa do sveta?

Vyštudoval som dokumentárnu filmovú tvorbu na Akadémii umení v Banskej Bystrici a fotografovanie a kamerovanie je to, čo ma baví najviac. Cestovať som chcel už od detstva, no naberať cestovateľské skúsenosti som začal práve počas vysokej školy, kedy som sa zúčastnil semestrálneho študentského pobytu vo Fínsku. Dopomohli tomu taktiež moje dobrovoľnícke skúsenosti počas Európskeho roku dobrovoľníctva. Bol som na dva týždne vyslaný do Bulharska, úplne sám, aby som natočil video o miestnom dobrovoľníctve. Vďaka tomuto projektu som prvýkrát sedel v lietadle a musel som sa naučiť fungovať v cudzej krajine, kde nie každý vedel dobre po anglicky. Neskôr som v rámci projektu navštívil aj Brusel, Londýn, Varšavu a uvedomil som si, že nemám strach z iných krajín. Práve naopak, začalo ma lákať objavovať niečo nové a zažívať dobrodružstvo.

Výlety po svete sú krásna predstava, no kde na to vziať peniaze? Nie je to drahý špás?

Cestovanie je v dnešnej dobe veľmi lacné a veľmi dostupné. Zvyčajne chodím všade na vlastnú päsť, takže miniem na výlet častokrát aj 3 až 5 násobne menej, ako s komerčnou cestovkou. Začal som sa zaujímať o lacné letenky a zistil som, že ich môžem získať aj za 1€, niekedy aj zadarmo. Cestujem lowcost, len s malým batohom. Naučil som sa už baliť si len to najdôležitejšie, človek zistí, že so sebou nepotrebuje brať milión vecí. Keďže Slováci sú roztrúsení po celom svete, častokrát navštívim kamarátov, prespím u nich, pokecáme, dáme si spoločné výlety, ukážu mi krajinu, okolie, kde žijú. Využívam stránky o lacnom ubytovaní, projekty, prostredníctvom ktorých prespíte u domácich zadarmo, alebo lacnejšie ako v hoteloch. Niekedy zostávam aj v hoteloch, guesthousoch alebo hosteloch. Vždy sa však snažím nájsť najnižšiu cenu, rozložiť si náklady s priateľmi, v niektorých krajinách i zjednať cenu. Veľká časť sveta je ešte lacnejšia ako Slovensko, napríklad juhovýchodná Ázia. V Thajsku si viete nájsť ubytovanie aj za 5€ na osobu, vo Vietname sme napríklad platili v centre mesta za súkromnú izbu s raňajkami 3€ na osobu. Keď som bol malý, chodili sme s rodičmi do Chorvátska, taktiež lowcost. Spali sme v stane, v campe, mama nám varila obed na plynovej bombičke a už vtedy som naberal skúsenosti ako cestovať, že dá sa aj takto za lacno ísť k moru. Je to o komforte, o tom, kto ma akú komfortnú zónu. Niekto potrebuje 5* hotel za veľa peňazí, niekomu vystačí stan a camp za málo peňazí. More je tak či tak pre oboch rovnaké.

Si milovník pláží, lesov, alebo miest? Aké dobrodružstvá Ťa lákajú najviac?

Keď cestujem, snažím sa spoznávať danú krajinu. Na pláži vydržím ležať tak maximálne hodinu, potom už musím niečo robiť. Najčastejšie chodím plávať, hľadať mušle a pozorujem rybičky. Minule som na Filipínach počas šnorchľovania natrafil na obrovskú metrovú korytnačku, s ktorou som si urobil selfie. Keď som to ukázal Filipínčanom, ktorí robili tripy na potápanie, neverili mi, mysleli si, že som nejaký profesionálny plavec, čo sa potápa a zadrží dych aj na 5 minút. Rád si zoberiem kajak, pochodím okolie, pláže, prenajmem si motorku, ktorá častokrát stojí 3 eurá na deň a vozím sa po okolí. Vyhľadávam dobrodružstvo, skoky z útesov, zipline, lezenie po kopcoch, džungle, jaskyne a podobne.

Dá sa povedať, ktorá krajina Ťa očarila najviac?

Navštívil som cez 45 krajín. Každá krajina ma očarila niečím iným. Mojím mottom je nebáť sa ničoho a plniť si sny. Keď sa to nedá hneď, tak sa nevzdávať a výsledok sa dostaví. Tak sa mi podarilo nájsť mega lacné letenky do Peru, kde som šiel okruh celou krajinou. No mojím cieľom a snom bolo Machu Picchu, čo sa mi podarilo splniť. Na Maledivách som si splnil sen jazdiť v krásnej modrej vode na vodnom skútri. Na Srí Lanke som sa učil surfovať a jazdiť na vlnách pri západe Slnka, to bolo super! Navštívil som chrámy Angkor Wat v Kamboži, ktoré boli v džungli, Filipíny plné krásnych pláží, alebo Island, ktorý je ako rozprávková krajina. Taktiež nezabudnuteľný zážitok bol trip na Ukrajinu –  Chernobyl a Pripjat, kde som počas výletu na rôznych miestach s dozimetrom meral radiáciu a uvedomil som si, aké je to neviditeľné nebezpečenstvo.

Čo pre teba osobne cestovanie znamená?

Cestovanie mi dalo a dáva veľa. Otvára mi to oči. Častokrát svet nie je taký zlý, ako strašia v médiách. Keď som bol v Turecku na návšteve u kamaráta, boli sme približne len 100 km od sýrskeho mesta Aleppo, kde prebiehali boje medzi povstalcami a armádou. Šli sme aj okolo hraníc, ale necítil som nebezpečenstvo. Domáci mi vysvetľovali, že k sýrskym utečencom sú vojaci priateľskí a pomáhajú im. Ľudia si majú pomáhať. Vďaka cestovaniu si viac vážim slobodu, zdravie, aj pitnú vodu. Taktiež mi to pomáha nájsť samého seba. Najviac ma na tom baví to dobrodružstvo, spoznávanie nových krajín, nových kultúr, plnenie snov, posúvanie vlastných hraníc komfortu, zisťovanie čo viem ešte posunúť na sebe na vyšší level. A potom keď sa vrátim domov, ešte niekoľko týždňov som vysmiaty a ľudia nechápu, odkiaľ mám toľko pozitívnej energie.

Máš nejaký nesplnený cestovateľský sen?

Cestovateľských snov mam veľa a postupne si ich plním. Rád by som navštívil Mexiko, Kubu, Rusko, Izrael, Jordánsko, Egypt, Azerbajdžan, Indiu, Nepál, Malajziu, Indonéziu, Japonsko, Havaj a ďalšie krajiny. Je toho veľa, veď svet je veľký.

 Keďže si Prešovčan, využívaš aj letecké spojenie aj z Košíc?

Áno. U mňa je najdôležitejšia cena. Keďže cestujem lowcost, snažím sa na väčšinu európskych letov minúť za spiatočnú letenku maximálne 20€. Letel som tak s rodinou napríklad do Londýna. Nedávno boli za takú cenu lety z Košíc do Tel Aviv. Keď som letel z Turecka naspäť na Slovensko, využil som taktiež linku do Košíc.

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí stále váhajú či vycestovať?

Cestovanie je úžasný spôsob ako spoznať nové krajiny, kultúry, nových ľudí. Nezabudnuteľná je aj dobrodružná cesta s kamarátmi, po ktorej už navždy ostanú zážitky. Každému odporúčam aspoň raz zažiť akčný trip len s malým batohom a s motiváciou prejsť danú krajinu od jedného až po druhý koniec.

autor: Miroslava Korytková

Pavel Višňovský a korytnačka