Cestovanie s deťmi

Rodičia často zvažujú, či je bezpečné a predovšetkým vhodné cestovať do zahraničia s malými deťmi. Dlhé cestovanie nie je veľmi príjemné ani pre dospelých a už vôbec nie pre deti. Ak si ale vyberiete dovolenku či cestu do zahraničia, letecká doprava bude tou najlepšiou voľbou. Prečo? Letecká preprava je najbezpečnejšia a hlavne najrýchlejšia.

Cestovanie s malým pasažierom si však vyžaduje doplňujúce informácie. Môžem si zobrať do lietadla kočík? Môžem zobrať jedlo pre dieťa do lietadla? Môžem cestovať aj s viacerými deťmi? Môžem poslať svoje dieťa lietadlom samo bez dozoru?

Lietanie s najmenšími

Pri preprave novorodencov majú jednotlivé letecké spoločnosti svoje vlastné pravidlá. Niektoré nedovoľujú prepravu deťom mladším ako 7, 8 alebo 14 dní (závisí od spoločnosti, s ktorou letíte). S bábätkom starším ako dva týždne vás prepravia takmer všetky letecké spoločnosti. Pediatri však neodporúčajú lietať s deťmi, ktoré sú mladšie ako 3 mesiace. Nie je to vhodné ani pre dieťa, ani pre matku.

Cestovanie s bábätkom nie je náročné ani problematické. Dieťa mladšie ako 2 roky nemá nárok na vlastné sedadlo, preto sedí po celú dobu na kolenách rodiča a je pripútané špeciálnym pásom. V prípade dlhších letov je možné požiadať o detský košík, v ktorom môže dieťa cestovať. Už pri kúpe letenky je nutné oznámiť, že letíte s malým dieťaťom. Ak sa rozhodnete využiť jednu zo služieb určenú deťom (detské postieľky, baby kit, baby meal), oznámte to vopred personálu.

Klasické letecké spoločnosti vám služby pre cestovanie s bábätkom ponúknu, nízkonákladové letecké spoločnosti a lietadlá určené na krátke vzdialenosti zvyčajne takéto služby neposkytujú  alebo ich poskytujú len minimálne.

Letecké spoločnosti sa odlišujú aj v tom, koľko detí mladších ako 2 roky môže sprevádzať jedna dospelá osoba. V prípade, že letecká spoločnosť dovoľuje jednému dospelému cestovať s dvoma deťmi mladšími ako 2 roky, platia tieto pravidlá: jedno dieťa môže cestovať na kolenách rodiča a druhé dieťa musí mať vlastnú letenku s prideleným miestom. Na sedadle však musí sedieť v autorizovanej autosedačke, ktorú si môžete zobrať vlastnú alebo vám ju letecká spoločnosť požičia za poplatok (uistite sa, či vami vybraná letecká spoločnosť poskytuje túto službu).

Letenky a doklady pre deti

Ak chcete cestovať so svojím bábätkom do zahraničia, musíte mu zabezpečiť vlastný doklad totožnosti. Od júla 2012 už pre cestovanie do zahraničia nestačí, ak má rodič dieťa zapísané vo svojom pase. Pri lietaní s dieťaťom je cestovný pas nutnosťou.

V prípade, že sa meno dieťaťa nezhoduje s menom rodiča, s ktorým cestuje, je nutné mať so sebou aj rodný list dieťaťa. V niektorých prípadoch, informujte sa u leteckej spoločnosti, s ktorou letíte, sa vyžaduje aj notárom overené potvrdenie v anglickom jazyku – súhlas s vycestovaním od druhého rodiča.

Dieťa do 2 rokov, v leteckej terminológii nazývané aj infant, má vlastnú letenku, za ktorú sa neplatí. Platí sa iba servisný poplatok a dieťa nemá nárok na vlastné sedadlo.

Rodič s infantom má nárok na 1 kus prepravného zariadenia (kočík/bugina), ktorý odovzdá pri vstupe do lietadla a neplatí žiadne poplatky. Kočík je považovaný za podanú batožinu, za ktorú pasažier platí, v prípade, ak v lietadle neletí aj dieťa, ktorému kočík prislúcha. Dieťa do 2 rokov má z Letiska Košice nárok na vlastnú batožinu v prípade, ak letíte so spoločnosťami Austrian Airlines (1×23 kg) alebo Eurowings (1×10 kg).

Dieťa od 2 do 12 rokov

Deti od 2 do 12 rokov majú letenku so špeciálnou detskou tarifou. Ak letíte s nízkonákladovou leteckou spoločnosťou a letenky sú extra lacné, cena letenky sa pre dieťa nemení a má rovnaký nárok na sedadlo a batožinu ako dospelí.

Samostatné cestovanie detí

Dieťa do 16 rokov môže spravidla cestovať len v sprievode dospelej osoby, prípadne je možné využiť letiskové služby sprievodu za poplatok. Dieťa musí na letisko odprevadiť dospelá osoba, ktorá ho „odovzdá” personálu letiska. V cieľovej destinácii ho následne musí iná dospelá osoba vyzdvihnúť.

Dieťa staršie ako 16 rokov už môže sprevádzať iné dieťa, ktoré ešte 16 rokov nedosiahlo.

Jedlo pre bábätká v lietadle

Pre matky s deťmi neplatí obmedzenie na prepravu tekutín pre batoľa. Na palubu lietadla je možné zobrať aj tekutú detskú stravu v balení nad 100 ml, ale len v takom množstve, aké je potrebné pre dieťa počas letu. Do kategórie detská strava patrí – voda, čaj, mlieko, ovocné a zeleninové kaše. Džús, kola či iné sladené nápoje nepatria medzi detskú stravu. V niektorých prípadoch je matka na check-ine požiadaná, aby detskú stravu ochutnala. 

Preprava kočíkov

Dieťa do 2 rokov spravidla nemá nárok na vlastnú príručnú batožinu. Výnimkou je kočík či bugina, s ktorým môžete ísť až k lietadlu, kde ho personál prevezme a umiestni do batožinového priestoru. Na palubu lietadla kočík z dôvodu nedostatku priestoru ísť nemôže. Po prílete si kočík opäť vyzdvihnete pri výdaji batožín. Niekedy vám personál po pristátí kočík pripraví k východu z lietadla – o tejto skutočnosti sa informujte vopred u personálu.

Aké špecifické pravidlá majú jednotlivé letecké spoločnosti, ktoré pravidelne prevádzkujú svoje lety z Letiska Košice?

Všetky informácie týkajúce sa cestovania s deťmi s jednotlivými leteckými spoločnosťami nájdete tu:

Austrian Airlines: https://www.austrian.com/Info/FAQ/Travelling_with_children.aspx?sc_lang=en&cc=AT 
Czech Airlines: https://www.csa.cz/cz-cs/cestovni-informace/pred-letem/cestovani-s-detmi/

Eurowings: https://www.eurowings.com/en/information/on-board/children.html

Ryanair: https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview/Travelling-with-children

Wizz Air: https://wizzair.com/sk-sk/informacie-a-sluzby/informacie-o-rezervaciach/deti-a-male-deti

Turkish Airlines: https://www.turkishairlines.com/en-us/any-questions/infants-and-children/

Autorka článku: Paula Tegelhofová