Ako som si splnila svoj americký sen

colorado usa lokal cestovatel

Navštíviť kontinent za veľkou mlákou bol mojím snom, ktorý som si splnila v roku 2017. Do USA so mnou vycestovali dvaja priatelia. Najprv sme pracovali blízko Denveru a potom sme absolvovali  21-dňový výlet v 6 rôznych destináciách.   

Tri mesiace som brigádovala v malej horskej dedinke Estes Park, neďaleko Denveru v štáte Colorado a národného parku Rocky Mountain. Veľa ľudí si myslí, že Amerika sú len mestá a mrakodrapy, no aj mňa samú veľmi milo prekvapilo, aká krásna bola príroda v Estes Park. Bežne sa v tesnej blízkosti prechádzali losy, smetné koše sme nemohli nechávať vonku, pretože lákali medveďov. Turistov do Estes Park môže okrem národného parku zlákať aj hotel Stanley, v ktorom sa natáčali filmy Blbý a Blbší či The Shining.

Návšteva USA sa podľa mňa oplatí komplexne, pretože každá z destinácií, ktorú som navštívila, má svoje špecifické čaro. Po 3 mesiacoch práce ostávalo do odchodu domov  21 dní. Vybrať miesta, ktoré s priateľmi navštívime, bolo veľkou výzvou. Počas cesty nám občas dali zabrať aj neustále presuny autobusmi, vlakmi, autami aj lietadlami. Práve letecká doprava z jednej metropoly do inej bola najefektívnejšia a na vnútroštátne linky sa nám podarilo zohnať letenky do 100 dolárov.

walk of fame hollywood
Walk of Fame foto k článku: M. K.

Slnečná Kalifornia

Náš výlet začal v Kalifornii na západnom pobreží USA. Medzi najznámejšie turistické mestá tohto slnečného štátu patria Los Angeles a San Francisco. Pri návšteve mesta pod slávnym nápisom Hollywood sme sa prešli chodníkom slávy Walk of Fame aj po najluxusnejšej štvrti Beverly Hills. Pripomína maličké mestečko s vlastným centrom. Celebritné vily sú však trošku vzdialené, takže nerátajte s tým, že na každom rohu stretnete nejakú hviezdu. Jedným z najlepších zážitkov bola návšteva Hollywood Studios, kde sme s priateľmi strávili celý deň plný zábavy a zážitkov. Na to, aby ste prešli všetky atrakcie, by ste potrebovali minimálne dva dni, no je to úžasný zážitok.

Okrem toho určite odporúčam navštíviť aj časť Santa Monica. Sú pre ňu charakteristické krásne dlhé pláže a zábavný Pacific Park, ktorý môžete poznať z amerických filmov či seriálov. Neďaleko odtiaľ sa nachádza Venice beach, ktorá ponúka veľa možností pre relax, no mňa neoslovila – za bieleho dňa tam vidieť dílerov drog či prostitútky.

Golden Gate Bridge

V San Franciscu sme si to najprv nasmerovali k mostu Golden Gate Bridge, okolo ktorého je množstvo vyhliadok a promenáda. Stihli sme si užiť deň aj v prístave Fisherman´s Warhf, z ktorého bolo vidieť na najznámejšie väzenie Alcatraz. Ak chcete vidieť San Francisco ako na dlani, odporúčam zájsť na jeden z kopcov Twin Peaks, kde si vie človek veľmi dobre oddýchnuť od ruchu veľkomesta.

Mesto hriechu a Miami po hurikáne

Byť v USA a nenavštíviť Las Vegas by bol hriech. Neustále svetielkujúce a blikajúce mesto, plné možností na zábavu a hlavne nočný život. Hneď po ubytovaní sa sme šli na najpopulárnejšiu ulicu – The Strip. Ulica dlhá necelých 7 km, plná luxusných a veľkých hotelov s kasínami a bazénmi, množstvom reštaurácií a obchodov, nonstop vysvietená – ja som nevedela, kam sa skôr pozrieť. Každý večer veľkolepé show alebo koncerty, všade plno ľudí a lákajúcich promotérov podnikov.

miami

Plánovaná návšteva Miami bola poznačená hurikánom Irma, po ktorom bolo celé mesto ako vyľudnené. Strávili sme čas pri vode na pláži a rozprávali sa so Slovákmi, ktorí tam žijú, ako to vyzeralo pred pár dňami počas hurikánu. V okolí Miami je aj národný park Everglades, kde sa nachádzajú močiare a v nich aligátory. Čakal ma skutočný adrenalínový zážitok – turistov v parku nasadia na vodné vznášadlá, ktorými prechádzajú cez husté močiare.

Z Miami Beach sme sa presunuli autobusom do Orlanda. Práve vtedy sme už ale pocítili ozajstné vyčerpanie z cestovania, preto sme si dopriali aj poriadnejší oddych jeden celý deň. V Orlande sa však oplatí nevynechať vodný park Sea World či ZOO, ktoré stoja za celodennú návštevu.

New York, New York…

Najviac dní – päť – sme si nechali na New York. Tešila som sa, lebo som vedela, že určite stihneme prejsť všetko, čo chceme, a ostane nám čas aj na objavovanie iných zákutí. Povinnou jazdou je určite Socha slobody, Times Square, Wall Street, Friends Building, Rockeffeler Center, Central Park či Empire State Building. Za pozretie určite stoja aj jednotlivé časti New Yorku – Manhattan, Brooklin, Queens či Bronx.

new york

New York sme si užili naplno, bez stresu s úplnou pohodou. Najzaujímavejší bol prvý deň, keď sme sa hneď z letiska zrazu ocitli v centre na Manhattane. Neskutočné množstvo ľudí, výškové budovy, žlté taxíky. Zrazu stojíte pred budovou Madison Square Garden.

Na premiestňovanie sa po meste sme využívali metro. Najprv som sa obávala, že davy ľudí a uponáhľané okolie znepríjemnia spoznávanie mesta, ale opak bol pravdou. Aj keď Manhattan je plný, stále sa dá užiť jeho atmosféra.

Návštevu New Yorku odporúčam každému, určite neoľutujete – žijeme len raz, doprajte si život plný krásnych a nezabudnuteľných zážitkov, napríklad neuveriteľný výhľad z najvyššej budovy mesta – Top of the Rock. Najsilnejším zážitkom však bolo stáť na mieste, kde pôvodne stála dvojica výškových budov World Trade Center, známa ako dvojičky. Dnes tam nájdete pamätníky v podobe fontán, vedľa už stojí nová budova World Trade Centre.

new york

Pri každej ceste metrom si viete pozrieť široký výber Newyorčanov – od pánov v drahých oblekoch s koženými taškami až po najobyčajnejších ľudí z Bronxu. Oproti Európe je podľa mňa USA ešte viac multikulturálna – je to skrátka iný svet, ktorý stojí zato zažiť.

Veľkým plusom pre mňa bola možnosť letieť z rodného mesta – Košíc. Do USA sa dostanete z východu Slovenska len s jediným prestupom v Istanbule vďaka Turkish Airlines, ktorá sa radí medzi tie najlepšie letecké spoločnosti v Európe.


Autorka Martina Kiszelyová vyhrala súťaž Lokál cestovateľ 2018.

Lokál cestovateľ je cestovateľský portál, na ktorom môže každý cestovateľ zdieľať svoje zážitky. Najobľúbenejší cestovateľský blog za jeden rok sa stane Lokál cestovateľom a zároveň aj tvárou Letiska Košice, Výherca získa letenky v hodnote 3 000 eur.