Londýn? Kameňom dohodím

Dostať sa do Londýna na predĺžený víkend snáď nebolo nikdy jednoduchšie. Stačí vybrať termín, kúpiť letenky za pár eur a nastúpiť do lietadla. Za necelé tri hodinky sa človek vie dostať z Košíc do jedného z najznámejších veľkomiest sveta – do Londýna. Tak si vravím, prečo nie?

Ako sme zvládli dopravu, ubytovanie… a iné užitočné info

Príchod do Londýna sme zvládli úplne super. Priamo z letiska idú do centra Londýna autobusy rôznych spoločností. Keďže sme strávili v Londýne 4 dni, na dopravu sme využili ich Oyester karty, ktoré je potrebné si vybaviť, zaplatiť nenávratný poplatok cca 3 libry a nabiť určitým kreditom. Nám na 4 dni vystačilo približne 30 libier úplne dostatočne. Kartu viete použiť na metro, aj na autobusy. Väčšinu času sme cestovali metrom, vyskúšali sme aj autobus, ktorý bol síce časovo náročnejší, ale zároveň zaujímavejší.

Nástupište 9¾

Prvé kroky z hotela smerovali na zastávku metra, ktoré nás odviezlo priamo do centra Londýna. Prešli sme si okolie a v tej chvíli sme nemali žiadny cieľ. Jednoducho sme si užívali atmosféru Londýna. Na to, že pre londýnske počasie je typické skôr šero, hmla a dážď, sa nám podarilo vychytať 4 dni aj keď chladného, ale krásneho slnečného počasia, čomu som sa ja osobne potešila.

Naše potulky Londýnom sa niesli v štýle pokojnej prechádzky pomedzi pamiatky a atrakcie. Nikde sme sa neponáhľali a po centre sme sa presúvali pešo, aby sme si užívali okolie a spoznávali aj vedľajšie uličky a zákutia. Náhodne sme natrafili na rušnejšiu King´s Cross station, kde sa nachádza legendárne nástupište 9¾ z čarodejníckej filmovej série Harry Potter. Bol to skvelý zážitok, keďže som fanúšička týchto filmov.

Potulky mestom

V priebehu pár dní sme stihli niekoľko najzaujímavejších pamiatok a atrakcií, ako napríklad Buckinghamský Palác. Medzi „must see“ patrí určite Westministerský Palác a Big Ben, ktoré sú hneď vedľa seba. Zaujímavou budovou je Katedrála St. Paul, ktorá patrí k najväčším budovám v centre Londýna. Tower Bridge je jedným zo symbolov mesta a dostal meno podľa neďalekej Tower of London – naozaj krásne historické miesto, ktoré odporúčam navštíviť.

Nemohli sme vynechať ani London Eye. Lístky sme si kúpili cez internet, pre dospelú osobu stál cca 30 libier, takže sme nečakali dlho v rade. Odporúčam pozrieť si otváracie hodiny. Samotná vyhliadka bola úžasná, Londýn sme mali ako na dlani. Hyde Park bol taktiež jedným z najkrajších zážitkov. Ľudia naokolo si vychutnávali krásne počasie, rodiny boli na prechádzke, športovci sa venovali fyzickým aktivitám a psičkári na každom rohu venčili svojich miláčikov. Nesmiem zabudnúť na Natural History Museum, kde bolo vstupné zdarma. Bolo naozaj kolosálne, plné zaujímavých exponátov a človek má vážne problém, prejsť ho celé za pol dňa. V každom prípade odporúčam všetkými desiatimi. Za krátky čas sme toho stihli pomerne dosť a v žiadnom zhone, ale príjemnými prechádzkami po centre obrovského a nádherného Londýna.

Autorka článku a fotografií: Martina Kiszelyová, výherkyňa súťaže Lokálcestovateľ