Suvenír z dovolenky – nerozhoduje zľava, ale…

suveniry

Rok 2020 bude obdobím, ktoré si budeme pamätať. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorý postihol celý svet a všetky oblasti každodenného života.

Počiatočné predpovede hlásali, že dovolenková sezóna 2020 bude prebiehať výhradne na Slovensku. Postupným uvoľňovaním opatrení, otváraním hraníc a sprístupňovaním leteckej dopravy nám však pomaly črtá nádej stráviť v zahraničí dovolenku…

V tomto článku vám však nechceme odporúčať, kam by ste mali ísť či neísť. Zameriame sa na milšie veci, ktoré súvisia s cestovaním – suveníry. Isto ich má doma každý z nás a možno aj vám po rokoch napadne: Prečo som si vlastne bral práve tento suvenír?

Poďme sa spolu pozrieť na typy suvenírov a dôvody, prečo si ich vyberáme.

Klasika, ktorá nesklame

suveniry

Magnetky. Čo iné by ste si mohli predstaviť pod klasikou medzi suvenírmi? Malá ozdoba chladničky stále patrí medzi najnakupovanejšie suveníry z akejkoľvek cesty – či už sa vyberiete na exotický ostrov v oceáne, alebo na ťažko dostupnú tatranskú chatu. Pohľad na magnetku vždy navodí spomienky na príjemne strávené chvíle…

A navyše, nie sú to práve magnetky, ktoré si ako suvenír pýtajú aj všetci známi? :)

suveniry

Sladké spomienky

Často pri výbere suveníru rozhoduje srdce. V záplave dobrej a pohodovej nálady siahnete aj po nie úplne vkusnej soške či po vyzývavo vtipnom tričku, ktoré však nebudete nikdy nosiť. Využije sa len v dovolenkovej destinácii a po príchode domov sa tričko odloží do skrine a radšej ho nevytiahnete.

Takýto typ suvenírov je skôr rozmerný, no jeho nákup je jednoznačne oprávnený.

Praktický suvenír

Pamiatka na dovolenku, ktorá má ozajstné využitie – to je typ suveníru, po ktorom siahajú najmä praktickí ľudia. Namiesto množstva pamiatok preferujú minimalizmus a funkčnosť a namiesto magnetky si z dovolenky prinesú uterák či olivový olej. Áno, takýto suvenír sa časom používaním trošku zničí, ale v rámci domácnosti bude mať využitie.

suveniry

Podobne je na tom aj nakupovanie typických jedál a alkoholu z dovolenkovej destinácie. Ide o praktický a spotrebný suvenír, len si, samozrejme, premyslite, či takýto suvenír aj dovolíte naozaj spotrebovať, alebo si ho budete chcieť uchovať, kým neprejde jeho trvanlivosť :) Plytvanie potravín sa v dnešnej dobe už naozaj nenosí, preto nenakupujte niečo, čo vám nechutí alebo to ani neotvoríte.

Čo radšej nebrať

Každý cestovateľ by mal rád suvenír, aký nemá nik iný. Príkladom toho, čo si nebrať z dovolenky, sú živé živočíchy a výrobky z ohrozených druhov zvierat.

Pred cestou do vašej destinácie si radšej prečítajte o tom, čo si môžete z krajiny vziať na pamiatku domov.

suveniry

Čo teda rozhoduje pri výbere suveníru, ktorý si vezmeme domov?

Dalo by sa povedať, že u každého z nás je o individuálne. Väčšina z nás siahne po magnetke, iný vyberajú praktickú pamiatku. Základom však je, že nám na dovolenke nezáleží až tak veľmi na zľave – túžime po pamiatke na krásne chvíle, ktorú si vieme vystaviť v našej domácnosti a zazdieľať na sociálne siete :)