Z Košíc lietajú do Prahy už 2 dopravcovia

letisko kosice

Od 3. augusta 2020 spustil pravidelné spojenie s hlavným mestom Českej republiky letecký dopravca Ryanair. Do Košíc bude lietať dvakrát týždenne, kým stále zostáva aj letecké spojenie, ktoré zabezpečujú České aerolínie.

 „Dnes je dobrý deň. Napriek veľmi ťažkej dobe a najväčšej kríze leteckého priemyslu v dejinách dnes vítame nového dopravcu na linke Košice – Praha. Vieme, že túto trasu pravidelne využívajú tisíce ľudí mesačne a je skvelé, že teraz budú mať možnosť presadnúť si z áut, autobusov a vlakov do Boeingu, ktorých ich do Prahy ,odvezie‘ za hodinu. Zároveň sa s touto nízkonákladovou linkou stávajú Košice a celé východné Slovensko dostupnejšou a atraktívnejšou destináciou pre českých turistov,“ vyjadril sa Michael Tmej, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice.

Dvakrát týždenne

Ryanair je najväčšia letecká spoločnosť v Európe, a v Košiciach zabezpečuje 2 letecké spojenia: Košice – Londýn Stansted a Košice – Praha.

Lety do českej metropoly sú prevádzkované dvakrát týždenne vždy v pondelok a v piatok, s odletom z Prahy o 12:35 a príletom do Košíc o 13:55. Následne sú odlety z Košíc plánované o 14:20 a  s príletom do Prahy o 15:35. Na linke je nasadzované lietadlo typu Boeing 737-800 s kapacitou 189 sedadiel. Ceny jednosmerných leteniek začínajú na úrovni 27,99 eur a letenky sú dostupné na www.ryanair.com.

Akciová cena do 5. 8.

Sme radi, že môžeme spustiť novú leteckú linku Košice – Praha ako súčasť nášho rozšíreného letného letového poriadku. Aby sme to mohli osláviť s cestujúcimi, tak sme spustili predaj leteniek za cenu od 27,99 eur s možnosťou letieť do konca októbra, ktoré je možné zakúpiť si do polnoci 5. augusta. Tieto miesta sa určite predajú rýchlo,“ zhodnotila Olga Pawlonka, manažérka predaja a marketingu spoločnosti Ryanair pre Strednú Európu a Balkán.

Nové spojenie s Prahou sa zameriava predovšetkým na cestujúcich, ktorí do Prahy cestujú vlakmi, autobusmi či autami. Letecká preprava je stále považovaná za najbezpečnejšiu, navyše je komfortná a rýchla. Do Prahy sa z Košíc dostanete za približne 1 hodinu. Nová linka môže pomôcť nielen Slovákom, ktorí sa vracajú domov na návštevy, ale aj českým turistom.

Pre Slovákov aj turistov

Je dôležité povedať, že Košický kraj v minulom roku navštívilo vyše 80 000 návštevníkov z Českej republiky, čo je o 16 % viac ako v minulom roku a tento nárast je kontinuálny. Keďže čím ďalej, tým viac návštevníkov z Česka navštevuje Košice a okolie, je potrebné posilniť toto spojenie. Kraj pripravuje aj kampaň na posilnenie záujmu českých turistov, aby táto linka, ktorá momentálne má letový poriadok do konca októbra, ostala v Košiciach aj naďalej,“ zhodnotil Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

Bol to príjemný let, cesta z Prahy bola aspoň rýchla. Je to môj úplne prvý let na Slovensko v živote, paradoxne som ani nevedel, že ide o prvé spojenie,“ prezradil jeden z prvých českých cestujúcich. „Let bol úplne v pohode. Pochádzam z Košíc, no už 20 rokov žijem v Prahe a momentálne som 2 týždne v Prahe, 2 v Košiciach, takže sa veľmi teším z tohto spojenia, dosť mi zjednoduší život,“ dodáva cestujúci Ivan.     

Z Prahy sa prvým spojením od Ryanairu vrátila do Košíc aj Dominika: „Let trval asi hodinu, nesledovali sme to veľmi. Prišli sme za rodinou.“

Veľmi sa teším z tejto novej linky. Mám klienta v Košiciach, takže sa teším, že za ním budem môcť lietať aj druhou aerolíniou po ČSA. Košice sú skvelé mesto a je škoda, ak sú dostupné iba 10 hodinami vlakom,“ prezradil nám náš čitateľ Rado.

Aktuálne sa z Košíc lieta

Po tom, ako došlo k uvoľneniu opatrení prijatých na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19, už do Košíc lietajú České Aerolínie z Prahy, Austrian Airlines z Viedne, Wizzair z Londýna-Luton a Ryanair z Londýna-Stansted. Obnovenie ostatných leteckých spojení Eurowings z Dusseldorfu a LOT Poľské Aerolínie z Varšavy závisí od rozhodnutia jednotlivých leteckých spoločností. 

Pre všetky letecké spoločnosti platia všeobecne platné pravidlá nosenia rúšok počas celej doby letu, dodržiavanie hygieny rúk a odstupov. Odporúčame sledovať podmienky uverejnené na webových stránkach jednotlivých leteckých spoločností a webové stránky letiska Košice.

Charterová letná sezóna v Košiciach odštartovala 28. júla, odkedy sa z  Košíc lieta na dovolenky k moru na južný Cyprus. Termíny letov sú plánované vždy na utorky a to od 28. júla až do 22. septembra. Lety prevádzkuje spoločnosť Air Explore lietadlom typu Boeing B 737-800 s kapacitou lietadla 189 cestujúcich.  Bližšie informácie o zájazdoch sú dostupné v cestovných kanceláriách.